Innen baltázunk, amonnan fűrészelünk

Posted by

Iványi György

Lázár elkezdte, de maga a Vezér is bekapcsolódott a nemzetközi kiskereskedelmi láncok elleni támadásba. Spekulálnak, árdrágítanak, ők tehetnek az – összes többi európai országénál magasabb – inflációról.
De a multik-e valóban a támadás célpontjai?
A nagy láncok, jobb beszerzési forrásaikkal, alkuerejükkel, szélesebb választékukkal, gazdálkodási rugalmassággal eddig is jobban bírták a válságot is, a válságra adott hol tervhivatalos, hol vigéckedő kormányzati retro-válaszokat is, mint a drágábban beszerző, magasabb működési és kockázati költségekkel dolgozó kisboltok. Jobban az árszabályozást mímelő játékokat, az “akciózást”, az új meg új adminisztratív terheket, és jobban kezelik a felfordított kövek alól kimászó “árfigyelők” feljelentő hadát is.
Áraik alacsonyabbak, gazdálkodásuk stabilabb.
Az önmagukat politikaiként megjelenítő piaci támadásokhoz pedig règ hozzászoktak.
A válság által súlyosabban érintett vidékeken, falvakban viszont a hírek szerint minden második, háromból két kisbolt bezárt. Vagy végleg, vagy jobb időkre várva, átmenetileg.
Az MBH születésének története figyelmeztet: ha NER v. valamely érdekeltsége területre, országos jelenlétre vágyik, könnyebb egy karámba terelni egy nyájnyi düledező takarékszövetkezetet, velük egy-két legyengült-legyengített, fél államosított kis-középbankot, mint kikezdeni az OTP-vel, vagy valamelyik nemzetközi bank magyarországi házával.
Ha kiskereskedelmi hálózat kell, akkor sincs másként.
Legföljebb, akár bank, akár kereskedelem, egyformán meg kell küzdeni az összeolvadások szakértőinek tapasztalatával: a gyengék ha egyesülnek, még gyengébbek lesznek. Csordányi sovány tehénből se lesz kövér tehén.
Ámde. Egy országos, a falvak kisboltjait egyesítő (“a lakosságot ellátó”, azám, a nép boltjai) hálózat remekül szubvencionálható projekt. Amit sok közpénzzel, hozzá állami és államfüggő bankok hiteleivel lehet kitömni. S ha hála ennek legalább átmenetileg életben marad, nagyon sokat lehet keresni a mögé-fölé szervezett nagykereskedelmi hálózaton.

Címkép: Sovány tehén