Hodász András távozik a Szemlélektől

Posted by

 

>Szalay Dániel
Média1
>A keresztény szellemiségű szerkesztőség csak diszkréten, sejtelmesen utal a távozás okaira, de ismert, hogy Hodász András volt katolikus pap néhány
hete coming outolt, hogy meleg.
„Váratlan, előre nem látott útkereszteződéshez érkezett a Szemlélek: az elmúlt hetek belső beszélgetései alapján felismertük, hogy közösségünk egyik alapembere, Hodász András olyan útra lépett, amelyen nem tudjuk elkísérni. Ugyanakkor közösségünk tagjai továbbra is kapcsolatban maradnak Andrással” – indul az a hétfő reggeli szerkesztőségi közlemény, melyben a Szemlélek című internetes portál bejelenti, hogy távozik Hodász András a laptól, melynek mostanáig az egyik fontos arca volt.
A közlemény ezután így folytatódik:
„Andrást évek óta számos támadás érte. A jogos kritikák mellett megannyi méltatlan megjegyzést, rágalmat kellett elviselnie, folytatólagos karaktergyilkosság zajlott ellene, hatékony, bátor evangelizációs küldetésében sokan elfordultak tőle. Bár igyekeztünk támogatni e nehézségek közepette, az egyre sokasodó terheket Andrásnak kellett elhordoznia.
Döntéseivel nem mindig értettünk egyet, ahogy ő is nyitottan fogadta közösségünk tagjainak egyéni lépéseit, akár botladozásait is.
Hálával, köszönettel tartozunk Andrásnak, amiért szívét, tudását, elkötelezettségét beleadva építette, fejlesztette a Szemléleket, és a velünk egyet nem értőkkel is megpróbált párbeszédet kezdeményezni. Meggyőződésünk, hogy Andrásnak most a nyilvánosságtól való visszavonulásra, saját életének rendezésére van szüksége. Ebben továbbra is támogatjuk, mellette
állunk, testvérként tekintünk rá. Tanácsait, ötleteit szívesen fogadjuk, hiszen tudjuk jól, milyen sok értéket hordoz, milyen fontos talentumokat kapott.
Köszönjük a türelmet olvasóinknak, akik lélekben és imáikban kísértek minket az elmúlt hetek hullámzó, küzdelmes időszakában, akik bíznak bennünk, hogy következetesen, a küldetésünket szem előtt tartva végezzük szolgálatunkat!” – zárul a közlemény.

Néhány héttel a coming out után
A közlemény ugyan nem tér ki rá, de néhány héttel ezelőtt Hodász András az Instagram-oldalán bejelentette, hogy meleg, majd arról írt, hogy ennek is nagy szerepe volt abban, hogy egyértelmű vált számára, hogy papként nincs rá szükség az egyházban. Ezt írta:
„Kaptam egy üzenetet, hogy meleg vagyok-e. Gondolkodtam, hogy egyáltalán válaszoljak-e rá. Nehéz ezt megosztanom veletek, mert részben privát, de részben a közre is tartozik, az előéletem miatt. Tudjátok, hogy mindig próbáltam egyenes ember lenni, most is az leszek: igen.”
Hodász bejegyzése ezután így folytatódott:
„Hosszú út vezetett odáig, hogy ezt itt leírjam, és nagy szerepe van benne annak, hogy egyértelművé vált számomra, hogy papként nincs helyem az egyházban. Tudom, hogy ez sokatok számára nehéz, sőt fájdalmas. Nekem is. Szerettem pap lenni, és tudom, hogy ezzel a lépéssel végleg elvágom az utat visszafelé. De az életemnek, küldetésemnek nincs vége, talán még hasznos tagja lehetek a társadalomnak és Krisztus közösségének. Talán igaz rám, hogy Isten engem választott, a ”semminek látszót„, a megvetettet, akiről azt hiszik, hogy Istennek semmi köze hozzá, hogy a szeretet civilizációját építsem. Továbbra is hiszek Istenben, és szeretem az egyházat, számomra öröm lesz, ha ti is így tesztek. És bár tudom, hogy sokan ezt várják tőlem – ezek után még inkább -, de nem arra születtem, hogy megváltoztassam a Biblia tanítását. Ez most egyelőre ennyi. Tudom, hogy rengeteg kérdés merül fel, ezekre hamarosan
válaszolni fogok a megfelelő fórumon.”

Azt tervezi, YouTube-csatornát indít Hodász a Válasz Online-nak adott interjújában a coming out után nem sokkal azt nyilatkozta, úgy érezte magát eddig, „mintha a Coca-Cola PR-menedzsere lennék: nem én vagyok a termékfejlesztő, nem dolgom az összetevőkről dönteni, az a feladatom, hogy eladjam a terméket.” Arról is beszélt, hogy ősszel várhatóan YouTube-csatornát indít.