Az írek megásták az európai alkoholkereskedelem sírját?

Posted by

Molnár Csaba
mfor

Miközben nálunk arról folyik a vita, hogy lazítsák az autóvezetésnél az alkoholfogyasztás teljes tiltását, Írország az ellenkező irányba lép. 2026-tól minden szeszes italt a világon legszigorúbbnak szánt egészségügyi figyelmeztetésekkel kell ellátni – nagyjából hasonlóan, mint a dohánytermékeket unió-szerte. A már elfogadott törvény komoly riadalmat váltott ki az alkoholt előállító országokban, amelyek szerint az új címkék akadályoznák a kereskedelmet. Nem mellékesen a dohánytermékekre is az írek tettek először rák-figyelmeztetésket. A magyarok – bár tiltakoztak – egyelőre különösebben nem jönnek lázba a tervezett változásoktól.

Ideje elkezdeni siratni az ír whiskey-t meg az ír söröket, a dublini kormány ugyanis beverte az első szeget az alkoholkereskedelem koporsójába. Írországban 2026- ban lép életbe az a szabályozás, ami szerint a boros és sörös palackok címkéin nagy piros betűkkel, az alkoholtartalmú italok minden egyes dobozán fel fogják tüntetni a májbetegségek, a rák és a terhesség alatti alkoholfogyasztás kockázatát – írja a Bloomberg.

Az iparág számára a könnyebbség érdekében Írország lehetővé teszi, hogy a figyelmeztetéseket matricákkal tegyék meg. A törvény egy áthúzott képet is előír, amelyen egy ivó terhes nő látható, valamint információt arról, hogy az ital hány kalóriát és mennyi alkoholt tartalmaz. Az alkoholgyártók elég idegesek lettek a hír hallatán és többen is emlékeztettek,
hogy a cigaretta és más dohánytermékek esetében is az írek léptek elsőként a világon, s mára az Európában már kötelező e termékek csomagolásán felhívni a figyelmet a veszélyekre. Ettől tartanak az alkoholgyártók is. Az Egyesült Államok és Mexikó a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) már jelezték is aggodalmaikat a jogszabály miatt. Argentína, Ausztrália, Chile, Kuba és Új-Zéland szintén fenntartásait fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban, amelyet Írország májusban fogadott el. Az Európai Bizottság azonban zöld utat adott az íreknek, igaz, legalább kilenc bor- és sörtermelő tagország ellenezte az intézkedést. A Coldiretti, Olaszország legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetsége szerint az Írországban tervezett alkoholcímkék “pánikkeltőek” és “veszélyes precedenst” teremtenek. A Borászati Vállalkozások Európai Bizottsága szerint a figyelmeztetések “indokolatlan és aránytalan kereskedelmi akadályt” jelentenek.

Az írek ezért eltökéltnek mutatkoznak. “Ha az alkoholipar azt mondja, hogy ‘nem várnának még egy kicsit’, a válasz egy határozott nem” – mondta az ír egészségügyi miniszter, Stephen Donnelly. Az alkoholfogyasztás tekintetében az OECD által mért 48 ország között Írországm a 20. helyen áll , a 2021-es előzetes adatok alapján. Az Egészségügyi Minisztérium szerint 2019-ben majdnem minden 20. haláleset az alkoholnak volt tulajdonítható, míg a könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás szintje 2017-ben közel 23 ezer új rákos megbetegedést okozott.

Az Európai Bizottság már az elmúlt évben vizsgálta a tervezett jogszabályt, és nem emelt kifogást, mert Írország kimutatta, hogy a közegészségügyi célok indokolják a törvényt – közölte a brüsszeli testület szóvivője. A bizottság úgy ítélte meg, hogy az uniós egységes piacra gyakorolt hatás nem elég jelentős ahhoz, hogy aggályos legyen. Februárban kilenc ország, köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze az ír törvény jogszerűségét. “Káros precedenst teremt a termékek szabad mozgására az
Európai Unió különböző tagállamaiban” – áll a levélben. A többi ország Bulgária, a Cseh Köztársaság, Görögország, Szlovákia, Portugália és Magyarország volt.

Arra vonatkozó kérdéseinket, hogy a magyar kormány mit kifogásol az írek lépésében, illetve abban, hogy a bizottság zöld utat adott az íreknek, elküldtük az agrártárca sajtóosztályához. A minisztérium válaszában kiemelte, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítása és a fiatalok alkoholfogyasztásának megelőzése természetesen kiemelt népegészségügyi cél, a javaslatot
Magyarország a jelenlegi formájában azért nem támogatja, mert az a magyar kereskedelmi és gazdasági érdekekkel ellentétes, jelentősen korlátozza a belső piacot, akadályozhatja a magyar áruk nemzetközi kereskedelmét. Írország 2022. júniusában nyújtotta be „A közegészségügyi (alkohol) (címkézés) 2022. évi rendelet tervezetét” a (EU) 2015/1535 irányelv szerinti notifikációs eljárásra amely eljárásnak a célja, hogy még megjelenésük előtt megakadályozza a belső piaci akadályok létrejöttét. A tagállamok a termékekre és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó tervezeteikről értesítést küldenek a Bizottság részére, amely az uniós jogszabályok tükrében elemzi ezeket a tervezeteket. A tagállamok a Bizottsággal azonos mértékben vesznek részt ebben az eljárásban, és az értesítésre megküldött tervezetekre vonatkozóan ők is kinyilváníthatják véleményüket.

Hazánk Olaszországhoz, Spanyolországhoz, Portugáliához, Franciaországhoz, Romániához, Horvátországhoz, Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan részletes véleményt fogalmazott meg, míg további tagállamok, Szlovákia, Lengyelország, Görögország, Lettország, Horvátország és Dánia észrevételeket fogalmaztak meg az írek rendelettervezetével kapcsolatban, így a notifikációs
időszak 3 hónappal meghosszabbodott. A rendelettervezethez a tagállamok mellett 94 hozzászólás érkezett érdekképviseletektől és civil szervezetektől. Az Európai Bizottság a tagállami vélemények és észrevételek ellenére sem fejezte ki fenntartását a rendelettervezettel szemben. A rendelettervezet nem tartalmaz kölcsönös elismerési záradékot, emellett a megfogalmazása pontatlan és aránytalan, a dokumentumban található figyelmeztetések nem tájékoztatjákpontosan a fogyasztókat.

Számos alkoholipari szereplő, például az Európai Borászati Társaságok Bizottsága szerint a figyelmeztetések nem tesznek különbséget az alkoholfogyasztás és a mértékletes alkoholfogyasztás között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban nincs olyan biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás, amely nem befolyásolja az egészséget. Az alkohol legalább hétféle rákot okoz, köztük a leggyakoribb ráktípusokat, például a bélrákot és a női mellrákot – állítja az ügynökség.

…és a magyar helyzet

A WHO 2016-ban késztett felmérése alapján világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: a Magyarországon élők közel negyede alkoholista, méghozzá úgy, hogy az adatsorokban a 15 évestől idősebbeket egészen az aggastyánkorig beleszámítják. Ezzel a teljesítménnyel megelőzzük a közhiedelemben nagyivónak tartott nemzetek egész sorát, köztük a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat és a franciákat, de egy iccényivel még az ezüstérmes Oroszországot is. Nemek szerinti bontásban még látványosabbak a magyar eredmények: a magyar férfiak több mint harmada, 36,9 százaléka alkoholbeteg, szemben a nők 7,2 százalékával. Az alkoholista férfiak száma lakosságarányosan megegyezik az oroszországi adatokkal.