Igenis buta

Posted by

Mattyasovszky Brigitta

>Egyik Facebook-posztom alatt több mint 100 hozzászólásból álló folyam keletkezett — amelynek legaktívabb szereplője szerint én lekezelem a Fidesz-szavazókat, amikor butának nevezem őket csak azért, mert más a véleményük, mást gondolnak a világ dolgairól, mint én.
De ez nem igaz.
Nem ezért tartom őket butának.
Kétségtelen, hogy az én értékrendemben nem isten-haza-család a sorrend; viszont ha nem értem is meg, hogy valaki jobban szeret egy istent, mint a saját gyerekét — elfogadom, ha valakinél ez a sorrend.
Viszont:
Aki elhiszi, hogy a klerikális nacionalista, egyébként Gyurcsány-gyűlölő Márki Gyurcsány embere — az igenis buta.
Aki elhiszi Karácsonyról (aki deklaráltan azért lépett vissza az előválasztáson, hogy ne Dobrev nyerjen), hogy Gyurcsánynak akar megfelelni — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy Karácsony kétszázmilliárd plusszal vette át a fővárost ; miközben ennek a töredékéért nem újították fel a Lánchidat, aminek pedig a határideje kormány (nem az ellenzék!) terv-ütemezése szerint már KG hivatalba lépése előtt volt — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy a magyar tanároknak az Európai Bizottság tartozik 800 milliárddal — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy ezt a pénzt azért tartja vissza az EU, mert magyar-fóbiája van, nem pedig azért, mert a kormány állítása ellenére nem teljesítette a jogállamisági feltételeket — az igenis buta.
Akinek nem tűnik fel, hogy miközben Orbán arról hadovál, hogy Ukrajna nem szuverén állam, mert nem tudja magát fenntartani (egyébként nem magát — csak a majd’ harmincszor nagyobb területű, három és félszer több lakosú ország elleni háborút); miközben ő nemhogy egy háborút, de az oktatási rendszert sem tudja finanszírozni (az egészségügyit sem) — az igenis buta.
Aki “nem vette észre”, hogy miközben a fidesz három választást kampányolt végig azzal, hogy a baloldal elvette a 13. nyugdíjat (gazdasági világválság volt), de ők csak 12 év múlva, a negyedik választás előtt adták vissza (pedig állítólag dübörgött a magyar gazdaság) — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy az infláció a szankciók miatt van; miközben Európában sehol sem ilyen magas — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy az internet világában Európa telefonon a magyar külügytől szerzett tudomást a kínai vakcináról, amit egyébként akkor már a világ számos országában alkalmaztak — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy a “migránsok” 80 százalékát a nyúlfarknyi magyar kerítés állítja meg — az igenis buta.
Aki elhiszi, hogy isten Magyarországon keresztül akarja megerősíteni a világot — az igenis buta.
Aki a fázást és az éhezést is könnyebben viseli el, ha tudja, hogy isten küldötte vezeti az országot — az igenis buta.
Felőlem nevezhetik ezeket az embereket megtévesztetteknek is: a végeredmény ugyanaz — és a megtéveszthetőség oka egyébként a butaság.
És aki nem látja, hogy ez mind-mind azért történhet meg, mert Magyarországon diktatúra van (felőlem nevezhetik hibrid akárminek vagy bárminek is), ahol egyetlen ember kezében van minden hatalom: csak az történik az országban, amit ő akar, és semmi sem történik, amit ő nem akar — az igenis buta.
Aki pedig elhiszi, hogy ez jó az országnak — az meg egyenesen hülye.