Az ember, aki nem számít

Posted by

Rózsa Péter
>”200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukránok az ellentámadás után, ami nem nevezhető sikeresnek” – ezt tudta mondani Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón az alig néhány órája megindult ukrán ellentámadásról. Az a helyzet, kedves Gulyás uram, hogy az említett 200 négyzetkilométeren emberek laknak, akiknek minden számít, ami az életben maradáshoz kell, és semmit sem számít, amit e rögeszmés, elhülyült, pökhendi politikusok üzennek nekik innen, Budapestről.
200 négyzetkilométer a miniszter szerint tehát nem nevezhető lényegesnek.

Játsszunk már el a gondolattal: Szeged, Orosháza és Szentes háromszöge hasonlóan csaknem 200 négyzetkilométernyi terület. Ha csak a nagyobb közbeeső településeket veszem, összesen 11, számottevő lakossággal bíró város és község van itt. Algyőtől Derekegyházán át Szigetvárig. Lakik itt vagy összesen 350 ezer ember. Gulyás Gergelyre gondolok, hogy csak élne ő egy ilyen 200 négyzetkilométernyi országrész valamelyik településén, mondjuk amit éppen felszabadít a honi hadsereg a hónapok óta megszálló csapatoktól! Lesz újra víz, villany, talán hamarosan a rommá lőtt épületeket is helyre lehet hozni, s persze a halottakat nem tudják feltámasztani, de aki túlélte, végre talán élhet tovább. Ha Gulyás Gergely is ilyen szerencsésen megúszta volna, valószínűsítem, hogy sikeresnek nevezné a 200 négyzetkilométernyi kis világ felszabadítását.

De nem ott él, hanem a NER kastélyában, kaffkai kastélyban, aminek az ablakain kitekintve olyan világot lát, ami az ő és miniszterelnöke nyomorult rögeszméi szerint van berendezve. Annyira nincs köze a valósághoz annak, amit onnan lát, mint amennyire nincs a köze a realitásokhoz, az élethez annak, amit a felszabadított ukrajnai 200 négyzetkilométerről mondott. Ilyen apró elszólásokban is megfogható ennek az egypárti rendszernek az embertelensége, a könyörtelensége. Annyira hozzászoktak a fideszes potentátok a minden valóságot nélkülöző állítások mantrázásához, hogy kötve hiszem, valaha vissza tudnak térni az emberi nyelvhez, az emberi kommunikációhoz, ha már nem lesznek ennek a tejhatalmú politikai rendszernek az alkatrészei.

Orbán azt mondja Szlovákiáról, hogy az egy tőlünk elcsatolt országrész, ironizálva alázza román partnerét, miután előző este vacsoravendégségben járt nála, a kormány politikáját kritizálókról pedig sommásan azt mondja, azok nem az ő választói. Az ember és csapattársai, akik egyedül vannak a világmegváltó gondolataikkal, mindenki más pedig nincs, vagy nem számít. Az a helyzet, kedves Gulyás uram, hogy az említett 200 négyzetkilométeren emberek laknak, akiknek minden számít, ami az életben maradáshoz kell, és semmit sem számít, amit e rögeszmés, elhülyült, pökhendi politikusok üzennek nekik innen, Budapestről.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2023. július 27-i adásában hangzott el.
https://www.klubradio.hu/adasok/az-ember-aki-nem-szamit-rozsa-peter-jegyzete-137303