Orkavadászok szigete

Posted by

M. Dénes Tamás

A Feröer-szigetekről akarok beszélni, arról a szigetről, amely Dániához tartozik, bár autonómiával rendelkezik. Összesen 53.000-en lakják, és ahogy egy 2017-es osztrák film az It’s All About the Fish címe is állítja, abban az országban minden a halról szól. Klaksvíkban például, abban az ötezres városban, amelyből BL-selejtezőt játszó, a Fradit 3-0-val búcsúztató csapat, a KÍ Klaksvík FC érkezett, leginkább az orkavadászatról, vagyis bálnavadászatról szólnak a mindennapok. Vagy úgy egyáltalán a halászatról.

A szigeten rendkívül büszkék a labdarúgókra, akik 1990-ben híressé tettek ezt a kis darab földet, Ausztria legyőzésével, Addig a harciasnak mondott szigetlakóknál minden a halról szólt, esetleg a kirándulásokról, madarászatról és bárányokról. De a válogatott 33 éve ismertté tette a Feröer-szigeteket. Azóta klubszinten is, válogatott szinten is egyre nagyobb eredményeket érnek el, gyakorlatilag amatőr labdarúgókkal. A Klaksvíknak pontosan öt olyan profija van, aki meg tud élni a futballból. A csapat zöme 8 órát dolgozott még a meccsek előtt. Így például René Shaki Joensen, a KÍ középpályása a Nemzeti Sport kamerája előtt azt mondta, hogy 8-tól 4-ig villanyszerelő, utána nyolcig edz, aztán egy kis időt eltölt az edzőteremben, és mehet haza a családjához. Viszont a feröeri labdarúgás folyamatosan fejlődik, nagyobb pénz befektetése nélkül, utánpótlás szinten és felnőtt szinten is, pusztán a munkával. Na ez eléggé ellentétben áll a Fradi filozófiájával, amiről a meccs előtt már a közösségi oldalra is a következőt írták: „A svéd bajnok vár ránk a BL-ben. Mert az biztos, hogy mi továbbjutunk…”

Hát pontosan ez a hozzáállás, ez az arrogáns ki-ha-én-nem, ami árad az egész Fidesz-kommunikációból, ez vezetett a kieséshez. Ehhez képest a realitás: az elmúlt szezonokat a norvég ötödosztályban belső védőként tengető Klaksvík-kapusnak gyakorlatilag kettő védést kellett bemutatnia 180 perc alatt. A Fradiba pedig annyi új játékos érkezik évente, hogy a saját szurkolóik sem tudják már, hogy ki játszik zöld-fehérben. És miközben a Ferencváros az állami Szerencsejáték Zrt-nek, az MVM-nek és a Telekomnak köszönhetően, írd és mondd, 6 uszkve 9 milliárd forintból gazdálkodik évente, a kis feröeri csapat 300-400 millióból.

A Fidesz pártelnöke, Kubatov Gábor 12 éve vezeti a klubot, úgy látszik, most erre van igény, nem a szavazók listázására, és a szélsőséges ferencvárosi drukkereket a politika ott veti be, ahol tudja, lásd még a ferencvárosi pad vagy a tv-ostrom és hogy világos, legyen az a világtól elrugaszkodottság, ami a Fradit mára jellemzi, hogy a Magyar Narancsot idézzem: a Fradi lelátóin mostanra a világ legtermészetesebb dolga, hogy a tiszteletjegyesek közt ott vannak a Megafon olyan hiperagyai, mint Bohár Dániel, mellettük szórakozik Rogán Cecília, a szerdai meccsen pedig a Fideszbe frissen belépett Gáspár Győzővel és Kis Grófóval gazdagodott ez az egészen elsőrangú társaság. A Fradi a nem Ferencváros-szurkolók számára egyet jelent mostanra a NER nagyképűségévelgátlástalanságával és cinizmusával.

És ezt már én teszem hozzá, visszatérve a halhoz: a fejétől bűzlik a hal.

Forrás: Klubrádió