Kaposvár ünnepe

Posted by

>Kaposvár fennállásának 150. évfordulóját ünnepli. A Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál számos koncerttel és kísérőprogrammal csatlakozik a somogyi megyeszékhely ünnepi évéhez. Kaposvár újra a komolyzene fővárosává válik augusztus 13. és 16. között. települést 1873-ban nyilvánították várossá, ezért ezt az évet „150 éve város Kaposvár” elnevezéssel emlékévként ünnepli. Büszke vagyok arra, hogy a vidéki Magyarország legrangosabb komolyzenei eseményét Kaposváron tarthatjuk – mondta Hornyák Balázs, fesztiváligazgató. – A Kaposfest az elmúlt tizennégy évben nagymértékben gazdagította a város kulturális életét, nemzetközi láthatósága és népszerűsége pedig folyamatosan növekszik.”

A Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf és a Liszt Ferenc-díjas csellóművész, Várdai István művészeti vezetésével működő fesztivál tizennegyedik alkalommal tölti meg komolyzenével Kaposvár tereit és koncerttermeit. A négy napon át tartó fesztiválon először lép fel a nemzedéke kiemelkedő tehetségének tartott brit-német hegedűművész, Jack Liebeck, akinek játékát a fesztivál utolsó két napján több alkalommal is élvezheti majd a közönség. Visszatér két korábbi fellépő, Ella von Poucke holland csellóművész és az erdélyi származású, Franciaországban élő Suzana Bartal zongoraművész.

A négy nap alatt különböző formációkban csaknem 60 hazai és külhoni zenész lép színpadra, a zenerajongók találkozhatnak majd hatvan éve működő Liszt Ferenc Kamarazenekarral és ifj. Sárközy Lajos és együttesének tagjaival is.

Az idei évben nagyon erős nemzetközi fellépőgárdát sikerült Kaposvárra csábítani – tette hozzá Várdai István művészeti vezető. – Külföldi fesztiválok és a legrangosabb koncerttermek állandó vendégeit hallhatják majd egyedi formációkban együtt játszani. A nyitó és zárókoncerten fókuszba kerül a magyar zene és annak hatása, valamint Ligeti, Brahms és Benjamin Britten művei.”

Kuriózum lesz a 14. Kaposfesten az a két koncert, amelyen Diyang Mei, a Berlini Filharmonikusok jelenlegi szólóbrácsása és Szűcs Máté, a kínai művész elődje játszik együtt. A 28 éves Diyang Mei generációjának egyik kiemelkedő szólistája, aki kamarazenészként is jelentős sikereket könyvelhet már el magának.

Rajtuk kívül számos, nemzetközileg ismert és elismert szólista látogat el hazánkba: a francia csellóvirtuóz, Bruno Philippe, a mágneses színpadi jelenlétéről ismert Leticia Moreno, a változatos repertoárral büszkélkedő Pablo Barragán, valamint korunk egyik világszerte legkeresettebb zongoraművésze, Enrico Pace. Végül, de nem utolsó sorban a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása, a bécsi újévi koncertekről jól ismert Karl-Heinz Schütz is színesíti a fesztivál zenei palettáját.

A város évfordulóját ünnepelve a Kaposfest nagyszabású, ingyenes könnyűzenei koncertet is szervez augusztus 14-én. A Kossuth téren 21 órától a Budapest Jazz Orchestra játszik, szólistaként vendégük lesz Szulák Andrea, Polyák Lilla és Gömöri András Máté.

A teljes program itt olvashatóhttps://www.kaposfest.com/hu/program/