A főfőember szakérti a focibajnokságot

Posted by
Serényi Péter
>Pár nappal a felejthetetlen és meglehetősen nagy vihart kavaró nagyívű tusványosi elemzése után ismét megszólalt – nagyívűnek még jóindulattal sem nevezhetően, ráadásul egy kb. huszadrangú témában – kis hazánk elsőszámú vezetője… Azért tette ezt, mert e hét végén kezdődik az a 2023-24-es futballbajnokság, amire – roppant szerény magánvéleményem szerint – az a jelző illik legjobban, hogy – semmitmondó…
Idézet a nepszava.hu összegzéséből:
„A Puskás Akadémia első számú célja, hogy ne essünk ki – jelentette ki a klubalapító-miniszterelnök az egyesület oldalán csütörtök reggel megjelent videóinterjúban. …azt mondta, ez azért nagy dolog, mert közben azt akarjuk, hogy a csapatban minél több saját nevelésű játékos játsszon. Úgy pedig nagyon nehéz bennmaradni, hogy az ember két célt „kombinál”: egyre több fiatal és saját nevelésű is legyen, meg ki se essen.”
Nos, ha azt írtam fentebb, hogy a magyar foci ún. élvonalának pontvadászata semmitmondó (+még jellegtelen közpénznyelő automata), akkor máris, ráadásul elismerőleg hozzá kell tennem: a citált megállapításnál érzékletesebb értékelés talán még soha nem hangzott el a nyilatkozó kedvenc „sportágáról”!
Nem hülyéskedek, nem viccelek, komolyan mondom…
Gondoljatok csak bele: 10-12 év alatt többszáz-, de inkább 1-2 ezermilliárdot égetett el a magyar labdarúgás és ilyen brutális áron jutottunk el oda, hogy amennyiben egy csapat fiatal és magyar játékosokkal szándékozna kiállni, annak számolnia kell vele: kiesik az első osztályból, aminek színvonala – megismétlem – semmitmondó!
Itt élek, igyekszem nyitott szemmel szemlélni a körülöttünk lévő világot, ezért természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a „futballügyi” megszólalás/kinyilatkoztatás csupán a szokásos figyelemelterelések egyike, mégis… akár világtörténeti kuriózumnak is minősíthetném, mert azt hiszem, sőt, biztos lehetek benne: nincs még a földkerekségnek olyan labdarúgó bajnoksága, amely előtt az adott ország főfőirányítója fogalmazza meg ily módon „szakértői” véleményét!
Hurrá, éljen, ahogy mondani szokás tavaly tavasz óta: ez vélhetően még a Holdról is látszik…