Mondjuk a magunkét, ha kell, százszor, mint a kormány

Posted by
Juhász László

HírKlikk

Azt tűztük ki célul a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsában, ahol hét nagy országos szervezet működik együtt, hogy hasonlóképpen a kormányhoz, mi is mondjuk a magunkét, százszor is elmondjuk, hogy miért nem jó a nyugdíjemelési rendszer – mondta a szervezet elnöke a Klikk TV Tíz című műsorában. Juhász László szerint az a propaganda, ami a kormánytól jön, a ’20-as, ’30-as évek Németországáéhoz hasonlít, az az alapelve, hogy annyiszor kell elmondani a hazugságot, amíg mindenki el nem hiszi. Ezt a minisztériumot ott úgy hívták, hogy népfelvilágosítási és propagandamisztérium – emlékeztetett.

Juhász László szerint sokan elhiszik a nyugdíjasok közül is, hogy megvédenek minket a migránsoktól, miközben sok helyen nem is láttak még életükben migránst, de azt is elhiszik, hogy ők óvják meg gyermekeinket attól, hogy belesodródjanak a háborúba. „Ezeket sulykolják és el is hiszik.”

A Medián mérése alapján a nagydíjasok fele-fele arányban támogatják a kormánypártot és az ellenzéket, ez csak Budapesten fordult át egy kicsit, 56-42 százalékra – mondta Juhász László. „Vidéken viszont többen élnek, és ott a tájékoztatás egyoldalú, jön az M1,2,3,4,5 ingyen és jönnek a megyei lapok, erőteljes nyomás alatt vannak a városok, falvak vezetői részéről az emberek, aki nem úgy mozog, annak nincs közmunka.”

 

A ’97-es törvény határozta meg azt, hogy az év első nyolc hónapja alapján kell megbecsülni az inflációt, de arra nincs rendelet, hogy mi történik, ha ez a becslés nem sikerült – tért át a nyugdíjemelések mértékére. „A 2011-es gazdasági stabilitási törvényben benne van, hogy meg kell őrizni a nyugdíjak reálértékét, a kettő összhangba hozásának februárban meg kellene történni. Normál esetben itt tizednyi százalék szokott lenni a különbség, de magas inflációnál, amikor még négy hónap van hátra az évből, ott nagy a tévedés lehetősége, és valamiért mindig alul becsülik nem fölül.”

25 százalék fölött van még mindig a hat havi nyugdíjas inflációs átlag, és ahhoz, hogy ez 15 alá menjen az kell, hogy 5 százalék alá kerüljön a következő hat hónap átlaga – magyarázta.

Nem csak a nyugdíjemelésért és annak igazságossá tételéért harcolnak a nyugdíjasokat tömörítő szervezetek, hanem egy jó idősügyi ellátórendszerért is – mondta Juhász László, aki arról is beszélt, hogy még a választás előtti évben három nagy témakörben tettek le nagyobb tanulmányokat. Ebben foglalkoztak a nyugdíjrendszer átalakításának kérdéseivel és megoldási javaslatokat is megfogalmaztak, mi az, amit azonnal meg lehet csinálni egy kormányváltásnál, mi az, amit cikluson belül lehet végrehajtani, és volt egy cikluson túlnyúló, a rendszer teljes átalakításáról szóló dokumentum, amelyhez részletes társadalmi vita kellene – sorolta.

„Neves szakemberek dolgozzák ki a javaslataink részleteit, ezek golyóállóak és cáfolhatatlanok, nem is cáfolják, csak éppen nem válaszolnak rájuk” – tette hozzá Juhász László, aki elmondta, küldözgetik a kormány tagjai egymásnak a nyugdíjasok érdekvédői által írt leveleket.

Levelünket úgy címeztem, hogy az Idősek Tanácsa elnökének, aki Orbán Viktor, aztán a kabinetirodától kaptunk választ, hogy áttették Gulyás Gergelyhez, és ő továbbította a Pénzügyminisztériumhoz – sorolta a levél hányattatásait. „Megpróbáljuk megbecsülni az első nyolc hónap alapján, hogy mekkora kiegészítés kellene novemberben. A Katona Tamás vezette kisebb csapat tavaly úgy számolt, hogy 15 százalék lesz, 15,2 lett, 14-et kaptak a nyugdíjasok, én 16-ot szerettem volna, és ennyit fogunk jelezni szeptember-október elején.”

Egy költségvetésben merészség májusban megállapítani, hogy mennyi lesz az infláció, most a jövő évire 6 százalékot jeleznek, de nincs ember, aki megmondja, hogy ez sok vagy kevés, és ezek vannak kőbe vésve az utolsó pillanatig – emlékeztetett Juhász László.