Ki a felelős?

Posted by

Az iskolaügyben továbbra is integrációs nehézségek vannak. Ahol a cigány gyermekek száma magas, ott sokkal erősebben jelentkeznek – mondta Gulyás Gergely a rossz kompetencia eredmények kapcsán. Erre tucatnyi civil szervezet közleményben reagált Gulyás Gergely kijelentésére, amelyben azt írják: egyetértenek azzal, hogy gond van a roma gyerekek oktatási integrációjával, és ez ma a legsúlyosabb társadalmi kérdések közé tartozik. A roma tanulók oktatási sikertelenségében összpontosul a magyar közoktatás szinte minden problémája – állítják. Mint kifejtik, a roma diákok nagyrészt olyan kistelepüléseken élnek, ahol eleve nem tudnak hozzáférni minőségi oktatáshoz, és ezen települések iskoláiban szaktanárhiánnyal küzdenek, és felszereltségük is elmarad az elvárt szinttől – számol be az RTL.
Vajon ez kinek a felelőssége? – teszik fel a kérdést, hozzátéve, hogy Magyarországon a világon szinte egyedülálló módon az iskola még növeli is a társadalmi különbségeket.

Tizenkét év kormányzás után kire lehet mutogatni emiatt? – kérdezik, kifejtve, hogy felbecsülhetetlen a lemaradás, ami a járvány alatti online oktatás idején keletkezett.

Vajon kinek kellett volna felismernie és kezelnie a problémát? – írják a civilek, akik arra is felhívják a figyelmüket, hogy a roma tanulók gyakran már a legelső óvodai napon súlyos előítéletekkel, sokszor kirekesztő szándékkal szembesülnek, miközben gombamódra szaporodnak az olyan jobbára egyházi és alapítványi iskolák, ahová a jobb módú gyerekeket „átmenekíthetik” a szüleik. Megszoktuk már, hogy ha a kormány egy számára kényelmetlen problémával szembesül, akkor valahogy mindig van kire áthárítani a felelősséget – áll a közleményben, amely javaslatokat is tartalmaz.

Az aláírók: Polgár Alapítvány az Esélyekért, Roma Oktatási Ügykoalíció, 1 Magyarország Kezdeményezés, Roma Sajtóközpont Egyesület, Romaversitas Alapítvány, Tanítanék Mozgalom, Varázskert Egyesület, Érdekem az Érdeked Egyesület, Élménylelő Ifjúsági Egyesület, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, BAGázs Egyesület.