Barbie-jet vs. “vármegyebérlet”.

Posted by
Vakmajom
>Miközben a MÁV élőben összeomlik, a menetrendje tarthatatlan, se gép, se ember, óriási késések, nem induló vonatok, lerobbanó és felrobbanó mozdonyok, megszűnő szolgáltatás, kényszerből bezárt vidéki járatok, “vármegyebérlet”, na persze, olcsó, de nincs, pontosan, mint a szocializmusban, vagy a jelenben az egészségügyben, a postán, a közoktatásban, a forráshiány és a dilettantizmus hatására szemünk láttára gyorsítottan rohad szét minden, ami állami – az ÖBB, az osztrák vasút a Pride-jet után most full rózsaszínre pingált “Barbie Railjet”-tel szórakoztatja az utazóközönséget a Barbie film premierjére. Ez a legfőbb gondja. A Barbie. A cukiság.
Amúgy meg nyilván fejleszt ezerrel, a mellékvonalak reneszánszáról beszélnek. Alagút a bécsi reptérre, a Dunántúlról hamarabb oda lehet majd érni vasúttal, mint Ferihegyre. Ahogy az összes EU-tag szomszéd, szárnyvonalakat privatizálnak, magántőkével, megnyitott versenyben olcsóbb és jobb a szolgáltatás, építenek, EU-forrásokból vasutat fejlesztenek, bármerre néz az ember a tágabb régióban, s azon túl, óriási beszerzések és pálya- és állomásépítések mennek, a Baltikumtól Románián át Itáliág. 10 milliárd eurókból újul meg az európai vasúti közlekedés, évtizedek óta, az is lehet, hogy a 19. század óta nem látott modernizálás zajlik éppen.
Csak itt nem, ez az egyetlen tagállam, ami a diktatúra és a korrupció miatt az összes fejlesztési lehetőségtől elesik, saját forrás meg zéró, dobra vertek mindent az elmúlt évtizedben, megbugázták még a jövőt is. És teljes joggal esik el, hiszen jogállam híján lyukas zsákba menne az EU-lóvé, ahol alul az oligarcha tartja a markát. Itt a “vármegyebérlettel” lehet menni a nem induló vasúttal sehova, egyenesen vissza a múltba, az egypártrendszer zsákutcás államszocializmusába, uszító gyűlöletkampányokkal megturbózva. Nem volt elég egyszer, tessék, ki lehet próbálni újra, milyen az, ezt akartátok. A nincs rendszere sosem működött még, és nem is fog.
Barbie helyett azért nem lehetett volna Oppenheimeresre? Na jó, a vármegyésnél azért Barbie is jobb, elő a rózsaszín pólóval a Hauptbanhofon.