Tíz éve „rohad” egy falu határában több ezer tonna hulladék

Posted by

Még a Holdról is látszik az a több ezer tonna hulladék, amit a 300 fős Egyházasharasztiban hagytak „elrohadni” az akkori illetékesek. A Baranya megyei település kálváriájáról először a Dunántúli Napló számolt be 2012-ben, majd a Magyar Narancs 2017-ben. Összesen tehát több mint egy évtized telt el, és a szeméthegyek még mindig ott tornyosulnak a település határában.

„Egymás után jöttek a negyventonnás teherautók, azt sem tudtuk, miért, vagy hogy mit hoznak. Harminc éve működik a településen egy sertésüzem, azt hittük, talán az állatoknak visznek takarmányt. Azt egyikünk sem gondolta volna, hogy az autókban szemét van” – nyilatkozta egy helyi lakos 11 évvel ezelőtt a megyei napilapnak.

A teherautókkal behordott hulladék vegyes volt: a papír mellett fém, műanyag és sok minden más is látszott a kupacokban, akár szerves hulladék is lehetett benne. Az összesen nagyjából 950 tonna szemét ráadásul vízbázis fölé, patak és szántóföld közé került, így nem csoda, hogy mindenki aggódni kezdett az esetleges környezet- és egészségkárosító hatások miatt.

Még az űrfelvételen is látszik a szemét. Fotó: Google Maps

A helyzet azóta sem változott: július 20-án jártunk a területen, ugyanez a látvány fogadott minket. Elhagyatottnak tűnő, őrizetlen telep, rozsdás sorompó és szeméthalmok mindenütt.

Fideszes képviselő volt az ötletgazda

Pedig a nem veszélyesnek minősített hulladékban többen láttak már üzletet. A szemét eredeti tulajdonosa a Berényi Hulladékhasznosító Kft. volt, majd a Renowaste Invest Kft. kapott engedélyt a hulladék hasznosítására.

A Berényi Hulladékhasznosító Kft.-t egy volt fideszes parlamenti képviselő, Berényi László alapította 2010-ben. Berényi László az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a Lungo Drom frakcióvezetője volt. A politikus állítása szerint anno azért fogott a hulladékhasznosító vállalkozásba, mert az szerepelt a tervekben, hogy az Ormánságban brikettüzem épül, és új munkahelyek létesülnek. Ennek működéséhez, valamint a cementgyárban használták volna fel a dunaújvárosi papírüzemből származó hulladékot, amit Egyházasharasztiba szállítottak a volt tsz-telephelyre. A tervek azonban füstbe mentek – Berényi szerint a helyi vezetőség ellenállása miatt. „Annyira megharagudtam, hogy fogtam magam, és 50 ezer forintért eladtam a céget. Nem akartam, hogy országgyűlési képviselőként így járassanak le” – magyarázta Berényi a Magyar Narancsnak 2017-ben.
Miután a fideszes honatya 2012-ben megszabadult a balul sikerült üzlettől, a Renowaste Investre hárult volna a feladat, hogy kezdjen valamit a helyzettel. Nekik sem sikerült, de hogy miért, azt nem igazán derült ki. Csabai Gyula ügyvezetőt ugyanis a Magyar Narancsnak nem sikerült elérnie, ahogy most nekünk sem. Ami nem csoda, ugyanis a társaság kényszertörlés útján 2021-ben megszűnt, Csabai pedig azóta eltiltás hatálya alatt áll. Az utolsó 2014-es (!) beszámoló szerint mindenesetre már akkor veszteséges volt a cég.

Zavaros tulajdoni viszonyok

Hogy kié lett ezután a hulladék, nem volt egyértelmű. A kormányhivatal egyik 2020-as határozatában ugyanis az állt, hogy a szemét még mindig a Renowaste Investé, amit el kell szállítani, de közben már maga a terület – és azzal együtt a hulladék egy része – is gazdát cserélt. A korábbi tulajdonos Határszél Kft. ugyanis – amely állítólag nem is tudott arról, hogy mit fognak elhelyezni 800 ezer forint/hó összegért bérbe adott területen, amit aztán ki sem fizettek nekik – 4 éve megszüntette ott a telephelyét.A Határszél Kft. megkeresésünkre nem reagált, de segítségünkre sietett az ingatlan tulajdoni lapja. Eszerint az Egészséges Környezetért Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. és Jakab Gusztáv vette meg a területet (külterület major 049/1), de 2021 márciusa óta már csak utóbbi van tulajdonosként feltüntetve.

A cégadatbázis szerint viszont az Egészséges Környezetért Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.-nek 2023 márciusa óta ez a székhelye, míg a telephelyei az Egyházasharaszti, külterület major 048. és az Egyházasharaszti, külterület 052/2. hrsz.-on vannak bejegyezve. A dolgot bonyolítja, hogy Jakab Gusztáv 2022 decembere óta nem tulajdonosa a cégnek, jelenleg Szomolányi László a tulajdonos-ügyvezető. Más nincs is a cégben: az Opten adatai szerint a kft. 0 fős.Hogy tisztázzuk a helyzetet, e-mailben többek között a következő kérdéseket tettük fel a cégnek:

  • kapott-e az Egészséges Környezetért Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. engedélyt a kormányhivataltól, és ha igen, pontosan mire.
  • Ki valójában a tulajdonos vagy a bérlő az ingatlanon?
  • Miért gondolták, hogy jó üzlet lehet a több mint tíz éve ott rohadó hulladék megvétele?

Szomolányi László még aznap válaszolt a megkeresésünkre, amelyeket később Erdei Csaba kereskedelmi igazgató további információkkal egészített ki. Elmondásuk szerint az Egészséges Környezetért Kft. 2020-ban nem veszélyes hulladékok előkezelésére, gyűjtésére és hasznosítására kapott engedélyt a Baranya Megyei Kormányhivataltól, azon belül is elsődlegesen műanyag hulladékokra. Az ingatlan és a rajta álló épületek hamarosan a Caemento Holding Kft. nevére kerülnek, akik befektetési céllal vásárolják meg az ingatlant. Tehát:

  • a terület és az épületek a Caemento Holding Kft. nevén lesznek egy-két hónapon belül (a bejegyzés folyamatban van),
  • az épületeken belül felhalmozott hulladék a már megszűnt Renowaste Invest tulajdonában állnak,
  • míg az épületeken kívül található szemétkupacokat, és az azok hasznosításáról szóló engedélyt a Egészséges Környezetért Kft. kapta meg. Az épületeken belüli hulladékról még tart az egyezkedés.

Szomolányi László szerint a jelenleg felhalmozott hulladék hasznosítása 3-6 hónapba telik, de mivel modernizálni kell az eddigi technológiát (daráló és regranuláló gépeket állítanának munkába), első lépésként az érvényben lévő hulladékgazdálkodási engedélyt kell módosítaniuk úgy, hogy az az általuk használni kívánt technológiára vonatkozzon. Jelenleg az ezzel kapcsolatos engedélyeket intézik a kormányhivatalnál. „Tisztában vagyunk vele, hogy korábban már több cég is próbálkozott az itt fellelhető hulladék feldolgozásával (bár utólag kiértékelve ezek inkább csak látszat próbálkozások voltak). A hulladékfeldolgozási technológia is folyamatos fejlődésen megy keresztül, így amit egy-két éve még nem lehetett gazdaságosan feldolgozni, annak a feldolgozása mára már rentábilissá válhatott” – hangsúlyozta Szomolányi László.