Orbán mellett csak azok maradtak, akiknek ez a kemény személyiség elfogadható volt

Posted by

Szelényi Zsuzsa új könyvéről

Hírklikk
>Orbán Viktor nélkül a rendszer nem létezik, valószerűtlen, hogy a kormányfő nyugdíjba akarna menni – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Szelényi Zsuzsanna, aki Szétzilált ország című, az idén megjelent könyvéről is beszélt. Mint mondta, írásában próbálta az 1988-tól máig terjedő időszakot átölelni, amit az orbáni politika szintén átölelt. A CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója, a Fidesz alapító tagja, majd az Együtt volt képviselője arról beszélt, hogy a Fidesz útján keresztül Magyarországot mutatja be saját szemszögéből. Arról szól, honnan indult a Fidesz, hogyan alakult át, milyen körülmények között dolgozott.

Próbáltam reálisan viszonyulni Orbánhoz, ahogy politikus koromban is alapvetően távolságot tartottam, hogy ne az érzelmek vezessenek – mondta Szelényi Zsuzsanna, aki nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy egyetértene azzal, ami ma Magyarországon van. „Sok sztori van benne, rengeteg idézettel, ez nem egy akadémikus, elemző munka, azt megteszik mások.” Ezzel az volt a cél, hogy mindenki megértse, hogy áll össze ez a rendszer, ezért inkább tényfeltáró újságíró jellegű munka – tette hozzá.

„Orbán Viktor mindig is egy nagyon ambiciózus, erős akaratú ember volt, abban az értelemben erőszakos, hogy az akaratát minden körülmények között megpróbálta átvinni, de fontos, hogy a környezetében ’88-;90-ben nagyon sok jó képességű, sokféle szereplő volt. Egy Orbán Viktor elfért közöttük, sokáig ezért voltak kiegyensúlyozottak.” Szelényi Zsuzsa is ezért tudott részt venni a párt munkájában, mert a Fideszben zajlottak viták, voltak érvek. „Orbán számos kérdésben radikális álláspontot képviselt, nem ideológiai alapon radikális, inkább kockázatvállaló volt, a konfliktusokat is vállalta, de nem mindig érvényesült és lekerekedtek a dolgok. Amikor ezek a korlátok eltűntek ’91-ben, de inkább ’93-ban, amikor ellenfél nélkül megnyerte a pártelnöki pozíciót, onnantól kezdte el az intenzív hatalomkoncentrációt.” Akik addig árnyalták a Fideszt, azok kiszorultak a pártból, aztán Orbán Viktor átvitte a Fideszt a jobboldalra, „elfoglalta” az MDF-et, a kereszténydemokratákat, a Kisgazdapártot hozzásegítette, hogy szétzilálódjon – fogalmazott a korábbi politikus. „Ott is mindig a vele szembenálló vagy őt kritizáló, mérsékeltebb szereplők maradtak ki a politikából, és akinek ez a kemény személyiség elfogadható volt, az maradt mellette.”

Szelényi Zsuzsa szerint ugyan a könyv arról szól, hogyan bontotta le Orbán Viktor a demokráciát, de van, amiről nem szólnak a fejezetek, arról, hogy vannak rossz és jobb időszakok, ami a magyar demokrácia szempontjából hanyatlás, de nem lezárt lehetőség – fogalmazott. „Van továbblépés, és érdekel, hogy mitől lesz jobb.” Nagyon idegen az az attitűd, hogy elveszettnek tekintsük Magyarországot, főleg egy vesztes választás után – mondta. „Nehéz tetten érni azt, ami reményre ad okot, de ezt a mentális állapotot könnyebben viselik azok, akik azon gondolkodnak, mit tudnak tenni, mert nem történnek csak úgy dolgok.” Csoda nem várható, de a pozitív adottságok velünk vannak, csak nem vesszük számításba.

Nem figyelünk arra, Magyarország hol helyezkedik el, hogy az Európai Unió tagja, csak azt látjuk meg, ami hanyatlás másokhoz képest. „A magyarok európainak tekintik magukat, vannak vörös vonalak, amiket ez a rezsim nem lép át, az más kérdés, hogy ezen beül is nagy hatalomra lehetett szert tenni.” Komoly problémák vannak, de a gondolkodó lények nem tűnnek el Magyarországról, keresni kell a pozitív változások forrásait. „Meg lehet találni, csak nem könnyen. Belülről fakad az, hogy merre akarjuk látni a jövőnket.”