Hatalmas adófizetői pénzeket pumpálnak Rogánék egy brüsszeli lapba

Posted by

Tarr Péter
>Media1.hu
A The European Conservative nevű sajtótermék eddig már több mint 1,6 milliárd forint magyar adófizetői pénzt kapott, miközben az eladott példányokból csak 27 millió forintra tett szert.
Kevesebb mint három év alatt összesen 1 milliárd 678 millió forint összeggel finanszírozta a The European Conservative nevű angol nyelvű folyóirat és hírportál kiadóját a magyarországi Batthyány Lajos Alapítvány (BLA), amelyet az Orbán-kormány alakított át két éve úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá – tudta meg a Szabad Európa a Miniszterelnöki Kabinetirodánál kijárt iratbetekintésen megszerzett adatok alapján.
A támogatási összegek egy része pántlikázott pénz volt, azaz a folyóirat működési kiadásaitól eltérő, konkrét célokra adták, így arra, hogy a magazin honlapján folyamatos online hírszolgáltatás induljon, valamint egy brüsszeli iroda bérletére is. A kiadó a támogatás fejében azt ígérte, hogy kiadványa „meghatározó európai hírportállá” fog válni, és segít majd európai konzervatív közösségeket létrehozni.

A háttérben a Miniszterelnöki Kabinetiroda és az MCC, valamint a magyar adófizetők pénze

The European Conservative néven korábban európai jobboldali politikafilozófusok egy csoportja működtetett egy belső hírlevelet. A csoport egyik tagja a magyar Lánczi András filozófus, aki korábban a Fideszhez közel álló agytröszt, a Századvég kuratóriumát elnökölte, ma pedig a kormányközeli elitképző, a nemrég a Libri kiadót is bekebelező Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi tagja. A hírlevéllel megegyező névre hallgató politikai magazin kiadására Lánczi többségi és a főszerkesztői posztot betöltő Alvino-Mario Fantini kisebbségi tulajdonlása mellett nonprofit kft.-t jegyeztek be 2021 márciusában az MCC székhelyére. Alig egy hónappal a bejegyzés után a BLA máris döntést hozott arról, hogy 165 millió forinttal támogatja az évente négy számban megjelenő folyóirat kiadását.

A pénzosztó Batthyány Lajos Alapítvány korábban egy fideszes kötődésű magánalapítvány volt, amely 2015-től kezdve egyre nagyobb összegű állami támogatásokhoz jutott előbb a Miniszterelnökségen, majd a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül. 2021 májusában egy új jogszabállyal a kormány a közérdekű vagyonkezelő alapítvány kategóriájába helyezte a BLA-t is, így a törvény szerint a magyar államnak az adófizetők pénzéből kell finanszíroznia a működését. A BLA csak idén több mint kilencmilliárd forint állami támogatáshoz jutott.

A Batthyány Lajos Alapítvány arról is híres, hogy a propagandáért felelős Rogán Antal miniszter első munkahelye volt és ott titkár volt. Orbán Viktor kedvenc folyóirata életképtelen lenne piaci alapon A European Conservative Nkft. tavaly három különböző címen is támogatást kapott a BLA-tól. Egy alkalommal a magazin évi négy számának kiadására és kapcsolódó tevékenységekre 167 millió forintot ítélt meg az alapítvány. Szintén 2022-ben a BLA további 402 millió forint támogatásról döntött a The European Conservative számára azzal a céllal, hogy a weboldaluk fejlesztésével és új emberek felvételével a folyóirat honlapját alakítsák át online híroldallá.

Az év harmadik támogatási döntése arról szólt, hogy a kiadó brüsszeli irodát és szerkesztőséget hozzon létre, amire 249 millió forint támogatást adott a BLA. Idén eddig egy alkalommal döntött a BLA a European Conservative Nkft. támogatásáról. A 699 millió forintos támogatási összeg a magazin kiadását, a híroldal működtetését, valamint a brüsszeli szerkesztőség és iroda fenntartását fedezi. A két és fél éves fennállása alatt adófizetői pénzekből mindeddig összesen 1 milliárd 678 millió forintot kasszírozó European Conservative 2022 végével bezárólag – nyilvános beszámolói szerint – ennek az összegnek a töredékét, összesen 27 millió forintot tudott elérni a piacon – írja a Szabad Európa.

Fideszes nyomulás a sokat szidott Brüsszelben

Mint arról a Media1 is beszámolt , a közelmúltban a The European Conservative mellett brüsszeli hírportált indított a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója is, akinek egy másik hírportálját éppen a BLA támogatja évek óta. Emellett nemrégiben kirendeltséget nyitott Brüsszelben az MCC is, és a kormány is vásárolt egy új ingatlant az „Európai Unió fővárosában”.