Egyetemisták osztogatnak ingyenes LMBTQ-témájú könyveket a Librinél

Posted by

fidelio.hu
>A csapat egy héten keresztül fejezi ki tiltakozását a vállalat Rákóczi úti üzleténél. Mint mondják, a demonstráció mellett egyúttal az olvasást és a kultúrát is népszerűsíteni szeretnék. Eközben a sajtó arról ír, hamarosan bizonyos üzletekből el is tűnhetnek az érintett könyvek. Mint arról beszámoltunk , a közelmúltban a Libri bolthálózatokban a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényre hivatkozva átlátszó fóliával vontak be LMBTQ-témájú könyveket. A vállalat gyakorlata nagy felháborodást váltott ki a nyilvánosságban, a Telex  nemrég pedig egyenesen arról írt, hogy a következő lépés az lehet, hogy az érintett köteteket el is távolítják az üzletekből. A lap birtokába jutott ugyanis egy a Libri által készített lista, amelyen az szerepel, hogy a törvény miatt mely boltokban nem szabad árulni az érintett könyveket.

A jogszabály szerint, ha egy könyvesbolt kétszáz méteres körzetében oktatási vagy vallási intézmény van, akkor nem szabad LMBTQ-témájú műveket árusítani, még felnőtteknek szóló köteteket sem. Július 23-án egyetemisták fejezték ki tiltakozásukat a Libri Rákóczi úti Libri mellett, ahol olyan könyveket osztogatnak ingyenesen, amelyeket a boltban csak befóliázva lehet megvásárolni. A 444-nek arról beszéltek , nem csupán a tiltakozásukat szeretnék kifejezni, hanem egyúttal az olvasást és a kultúrát is népszerűsítenék.
A csapat egy héten keresztül várja az érdeklődőket az üzletnél, minden nap 14 és 18 óra között.

A demonstrációt a rendőrségen is bejelentették, elmondásuk szerint eddig semmilyen negatív visszajelzést nem kaptak, és többen is támogatásukról biztosították őket. Kiállásukat egyébként több magyar kiadó is támogatta, a 444 a Kalligrammot és a Praet említi név szerint. Emellett pedig voltak anonim adakozóik is.