Világbajnokok?

Posted by

Demeter Éva

Ha-hó! Itt az elgondolkodtató!

Amikor a köztársasági elnökünk első útja a volt brazil elnökhöz vezetett, egy érdekes kijelentésére csodálkozhattunk rá, amikor azt mondta a braziloknak: „Önök a fociban, mi magyarok viszont, a családok támogatásában vagyunk világbajnokok”.
Azóta már köztársasági elnököt váltott Brazília, de a magyar családtámogatásokról sem állítható már többé sehol a „világbajnoki színvonal”. Főleg úgy nem, hogy a „családbarát” intézkedések megnyirbálásáról szóló döntésekkel szembesülhettünk nemrég. Például, a „babaváró és a CSOK” beszűkülő lehetőségeiről. A fiatalok otthonteremtési álmai így aztán, csupán vágyálmok maradnak, ha átlagosan, csak 15-20 évi kemény munkával elérhető számukra az önálló otthon megteremtése. Azonban, az idősek számára is, komoly anyagi nehézséget okoz a lakásuk fenntartása, amit egy élet munkájával szereztek. Főleg akkor, ha elromlik egy háztartási gép, vagy, ha energia hatékonyság miatt, vagy egy viharkár miatt, lakásfelújításra kényszerülnek. A nyugdíjasok nehéz helyzetben vannak, ha nincs megtakarításuk, mert ők nem részesülhetnek semmiféle állami támogatásban. Sőt, a hitelképességük is korlátozott, nemcsak a nyugdíjuk összegéhez viszonyítottan, de életkorukhoz igazítottan is.
Az idősek sokat hangoztatott „megbecsülése”, csupán a hozzájuk írt levelekben megfogalmazott kormánypropaganda része, melynek köze sincs a valósághoz. Ugyanis, az „Európa bajnok” magyar infláció mértéke az elmúlt fél évben végig 20% feletti volt, de az idősek januári 15% mértékű nyugdíjemelése, csak kullogott az infláció után, de annak mértékét eddig még nem érte utol máig sem, mivel az év első hat hónapjában a nyugdíjas infláció átlagosan 25,1% mértékű volt. A kormány viszont, az első félévi statisztikai adatok ismeretében még nem hajlandó kiegészítő nyugdíjemelésben részesíteni az időseket, így a nyugdíjasok kénytelenek továbbra is hitelezni az államnak. Ez lenne az idősek „nagy megbecsülése”?
A rokkantak és fogyatékkal élők ellátórendszerének 2012. évi megreformálása óta az érintettek kiszolgáltatottságba sodródva élnek, de az őket otthonápoló közeli családtagok pénzellátása is brutálisan alacsony, így ezek a családok szó szerint, nyomorogva tengetik a mindennapi életüket. A magyarországi rokkantak és fogyatékkal élők sorstalan helyzete is egy olyan „Hungarikum” mely egyedülálló, mivel a magyar rokkantak nyugdíj-jogfosztásához hasonló elvonás egyetlen európai országban sem történt.
Magyarországot — közel 20 évvel ezelőtt — tárt karokkal várták az Európai Unióba, hiszen a volt szocialista országok közül mi voltunk a „mintaország”, amikor 2004. május 1-jén csatlakoztunk az EU tagországokhoz. Azonban, az akkor kitűzött céljaink és menetelésünk — a rengeteg uniós támogatás ellenére is — mára már olyannyira megtorpant, hogy mindenben az utolsók között kullogunk, Bulgária mellett. Nálunk a bérek, a nyugdíjak, a rokkantsági pénzellátások, az ápolási díjak — a környező országokhoz képest — rendkívül alacsonyak. Az infláció, vagy a halálozás viszont nálunk a legmagasabb! Mire legyünk hát annyira büszkék? Arra, hogy az egykor, nálunk sokkal szegényebb országok is már rég elhúztak mellettünk, mint a lengyelek, csehek, szlovákok és románok? Már mindenhol magasabbak a minimálbérek, a nyugdíjak, a rokkantsági ellátások és az otthonápolási díjak, a családi pótlékok, mint nálunk. Kivéve Bulgáriát, velük már szinte mindenben egy szinten vagyunk. Merre megy az ország? Előre, vagy hátra? Nem kérdés többé, hogy hátrafelé megyünk, gazdagok és szegények országa felé, egyenesen visszafelé a múltba, az ispánok és jobbágyok korszaka felé, ha minden ország lehagy minket úgy, hogy előbb-utóbb még Bulgária is meg fog előzni minket.
Az egykori bezzeg-ország, Magyarország, csak pisloghat, ha például már a lengyelekről azt írják, hogy: „Július1-től díjmentessé tették az állami autópályák használatát. A 13. havi nyugdíj mellett bevezetik a 14. havi nyugdíjat is. A jövő évtől a 18. év alattiak és 65 év felettiek számára ingyenesek lesznek a gyógyszerek. A 18. év alatti gyermekek után járó jelenleg havi 43 ezer forintnak megfelelő támogatást összege havi 68 ezer forint lesz” – erről szól a Pénzcentrumban megjelent cikk, amit érdemes elolvasni, már csak azért is, hogy lássuk azt, hogy merre, milyen irányba haladnak a környező országok, és merre halad, merre megy „a mi kis hazánk”. Mindenki eldöntheti, hogy mi „előre megyünk-e, vagy hátra”.
Emlékeztetőül, a tények közül csupán csak néhányat említenék: „Nálunk most emelték meg drasztikusan az autópálya matricák díjait. A cégeket sújtó különadók terhei visszacsapódnak a lakosságra. Itt a nyugdíjasok hiteleznek az államnak, ha a januári 15% mértékű nyugdíjemelés köszönő viszonyban sincs, a több mint 20% feletti általános inflációval. A súlyos beteg felnőtteket otthonápoló közeli hozzátartozók havi, alig pár tízezer forintos ápolási díját, csupán 5% mértékkel emelték fel januárban. Nálunk, a gyermekek után járó családi pótlék 2008. év óta ugyanannyi most is, mert egy forinttal sem emelkedett az elmúlt 15 évben. Ugyanez a helyzet a 2008. év óta nem emelkedő legkisebb összegű öregségi nyugdíjakkal is, mely 15 éve változatlanul 28.500 Ft/hó összegű juttatás, ami az éhenhaláshoz is kevés egy idős ember számára”.
Erre a teljesítményre aztán igazán nem lehetünk büszkék. Erre nem mondhatjuk azt: „Magyarország egyre jobban teljesít”. De azt sem mondhatjuk, hogy „senkit sem hagyunk az út szélén”, és főleg nem mondhatjuk azt, hogy „Magyarország előre megy, nem hátra”, ha lépten-nyomon arról szólnak a hírek, hogy „más országok az elmúlt években sorra húznak el mellettünk és leköröznek minket”. Mindezért, „nem Gyurcsány, nem Soros, nem a Brüsszeli szankciók és nem a háborús infláció a felelős”, hanem az elmúlt években elhibázott, túlzott kiköltekezés politikája a bűnös. A döntéshozóink ugyanis elfelejtették azt a fontos mondást, hogy „csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér”. Meg is lett az eredménye a felesleges pénzherdálásaiknak, amit évek óta a nép torkán nyomnak le, egyre gátlástalanabbul úgy, hogy lassan már levegőt sem kapunk.
A lengyelek már előttünk járnak — erről szól a Pénzcentrum írása: https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/20230722/dontott-a-parlament-mindenkin-atment-bevezetik-a-14-havi-nyugdijat-ezek-a-nyugdijasok-orulhetnek-1139343

Címkép: Novák Katalin és Jair Bolsonaro volt brazil elnök