Saját véleményüket mondják?

Posted by

Keresztény Zoltán (jogász)

<Nógrádi György nem ismeri el, hogy közszereplő, csak azért, hogy ne tudjunk meg részleteket 1990 előtti hálózati múltjáról.

Nógrádi György az egyik leggyakrabban megszólaltatott politikai véleményvezér, álláspontja az orosz agresszióval kapcsolatban milliókhoz jut el.

De vajon a saját, szuverén véleményét mondja-e?

Nemrég egy állampolgári kérelem érkezett az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához (ÁBTL), amely Nógrádi György politikai véleményvezér esetleges ügynökmúltjába kérvényezett részletes betekintést (beleértve a jelentéseit stb.).

Tudni kell, hogy a magyar közszereplőkre vonatkozóan bármely magyar állampolgár kérhet azok rendszerváltás előtti, titkosszolgálati előéletére vonatkozó információkat. Egy feltétel van csupán: az érintetett levélben kérdezi meg a levéltár, hogy elismeri-e hogy közszereplő, mielőtt a hivatal kiadja a rá vonatkozó adatokat.

Nos, Nógrádi György, az ÁBTL kérdésére NEM ismerte el, hogy közszereplő.

Vajon miért?

Korábbi jelentések szerint, Nógrádit “elvi-hazafias alapon szervezték be 32 éves korában, ifjúságvédelmi vonalra. A BM III/III-2-a. alosztály kezdte el foglalkoztatni (…) A Nagy Imre és társai újratemetésének operatív előkészítésére összeállított intézkedési terv szerint 1989. május 10.–június 16-a között »Raguza« tmb. külföldön fog tartózkodni. A dokumentum szerint kiutazása előtt eligazítást fog kapni, hogy NSZK kormánykörökben, illetve az ellenzéki pártok képviselőivel folytatott beszélgetéseiben hangoztassa aggályait a Nagy Imre-újratemetés politikai demonstrációvá alakítása kapcsán.” (részlet az ’56-os Intézettől)

Nagy Imre mártír-miniszterelnök újratemetésének idején tehát a jelentések szerint Nógrádi György – szovjet-orosz érdekeket képviselve – a magyar demokratikus átalakulás ellenében dolgozott. Ma – szerinte NEM közszereplőként – véletlenül szintén a putyini érdekeknek tökéletesen megfelelő véleményeket hangoztat.

1989. június 16-án, a Hősök terén, Nagy Imre és társai koporsója felett egy fiatalember, Orbán Viktor elmondhatta, hogy a kommunisták 40 éves uralma a mártírokon kívül, koporsóba tette a magyar fiatalság jövőjét is. Mert, Nógrádi György és “munkatársai” akarata ellenére, Nagy Imre újratemetése végül mégis politikai demonstráció (is) lett akkor, Budapesten.

Ma már Orbán Viktor és Nógrádi György ugyanazon a véleményen vannak, és a putyini érdekeknek megfelelően alakítják a közvéleményt. 1989-ben, kettejük közül még csak Nógrádi György dolgozott a magyar demokrácia ellen.

Azóta eltelt majdnem 35 év…

De vajon, ők ketten, a saját, szuverén véleményüket mondják?