Filmes vagy író? Filmes és író!

Posted by

 Gárdos Péterrel beszélget most Köveskálon László Ági

 

Gárdos Péter

A Balaton-felvidék egyik különleges táján – a Kőtenger és Zánka közelében –, Köveskálon található a Magazin. Művészeti galéria ez, meg még sok más is. Oda vár mindenkit László Ágnes újságíró egy érdekes beszélgetésre.
Hogy kivel? A hívószavak talán segítenek. Szamárköhögés, Hajnali láz, Semmelweis Ignác rövid boldogsága – ezek Gárdos Péter művei. Na, ugye…

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező, író. Magyar–orosz szakos tanárként végzett az egyetemen, de aztán rendező lett a MAFILM Híradó- és Dokumentumfilm Stúdiójában.

A legsikeresebb nagyjátékfilmje, a Szamárköhögés 1987-ben került a mozikba. A film számtalan fesztiválon szerepelt, huszonhat országban vetítették és sok-sok díjat nyert. Még kilenc nagyjátékfilm fűződik Gárdos nevéhez, valamint számos színházi rendezés és több televíziós sorozat.

2010-ben jelent meg első regénye a Hajnali láz, amelyben a holokausztot túlélő szülei szerelmének igaz történetét írta meg. A regényt az elmúlt években 42 ország adta ki Ausztráliától Brazíliáig. A könyvből 2015-ben nagyjátékfilm is készült.

A nyughatatlan tollú szerzőnek 2022-ben jelent meg negyedik regénye, a Semmelweis Ignác rövid boldogsága, amelyben drámai választ kínál egy zseni életének máig megválaszolatlan kérdéseire. A regény először filmnek íródott – ám ez a terv a filmkészítés jelenlegi labirintusában nem valósulhatott meg.

És  szó esik majd Gárdos Péter világáról, gazdag és fordulatos életútjáról, a terveiről…

Gárdos Péterrel László Ágnes újságíró beszélget
2023. július 29., szombat 18.00 óra
MAGAZIN művészeti galéria, Köveskál, Fő utca 12/A

Íme, ez a Magazin Galéria Köveskálon

Az esemény támogatói jeggyel (3800 Ft) látogatható, melyet az előadás napján készpénzzel lehet kiváltani.
A hely korlátozott befogadóképessége miatt kérjük, hogy az érdeklődők előzetesen e-mail-ben regisztráljanak a magazinkoveskal@gmail.com címen.

Gárdos Péter portréját Czirják Pál készítette