Cicaharc, vagy valódi belviszály zajlik a Fideszben?

Posted by

Föld S. Péter

>A Fidesz Tusványoson tartózkodó politikusai nem ugyanazt gondolják a svédek NATO-csatlakozásáról, illetve az azzal kapcsolatos magyar álláspontról. Mindezt a Telex videójából tudhatta meg a valódi hírek iránt érdeklődő nagyközönség. Svédország NATO-csatlakozása a török és a magyar kormány miatt több mint egy éve húzódik, és gyakorlatilag nincs olyan hét, amikor az illetékes magyar megszólalók ugyanazt mondanák a ratifikáció halogatásának okairól. Kezdetben az volt a hivatalos szöveg, hogy az Európai Unió sok feladatot adott a magyar parlamentnek a jogállamisággal kapcsolatos törvénykezés kapcsán, emiatt szegény képviselőknek a rengeteg munka mellett sem idejük, sem energiájuk nem maradt arra, hogy a kérdéssel érdemben foglalkozzanak.

Az ügyben Orbán Viktor is megszólalt: szerinte a kormány támogatja a svédek csatlakozását, de úgy fogalmazott, hogy a képviselőcsoport tagjai nem túl lelkesek. A miniszterelnök ezzel azt a látszatot kívánta kelteni, mintha a Fidesz képviselőinek volna beleszólásuk abba, hogyan szavaznak, és nem csak a Karmelitából érkező parancsokat hajtanák végre, amikor a gombokat nyomogatják. Hamar kiderült, hogy szó sincs ilyenről, a Karmelita kolostorban, azaz Orbán dolgozójában döntenek a fideszes képviselők hangulatáról, vagyis Orbán Viktor mondja meg a Kocsis Máté vezette frakciónak, hogy ők most lelkesek-e, vagy sem.

Ehhez képest Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke szerint a magyar diplomácia nagy sikere, hogy a törökök rábólintottak a svéd csatlakozás ratifikációjára. Ezzel szemben Szijjártó Péter kifejtette, csak technikai kérdés, hogy a magyar országgyűlés mikor dönt az ügyben. Ezt viszont Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője gorombaságnak nevezte, szerinte a frakció önállóan dönt, nem a törökökhöz igazodik. Hab a tortán, hogy a mindig slágfertigen fogalmazó Kósa Lajos ezúttal is megcsillogtatta páratlan intellektusát, és azt mondta a témával kapcsolatban, hogy „az életben minden olyan, mint egy esküvő, nagyon fontos, hogy ki van ott, meg az is, hogy ki nem.”

Az viszont szabad szemmel is jól kivehető volt, és jelentős mértékben ellentmond a magyar diplomáciai sikerrel dicsekvő Németh Zsolt állításának, hogy a magyar kormányt és diplomáciát alaposan meglepte, amikor a vilniusi NATO-csúcson kiderült: a törökök immár támogatják a svédek csatlakozását. Ezt a döntésüket, Németh Zsolt állításával ellentétben, nem beszélték meg a magyar kormánnyal, szó sem lehetett tehát diplomáciai sikerről, ellenkezőleg, kudarc volt ez a javából. Orbán Viktor láthatóan szomorú is volt emiatt, leszegett fejjel, durcásan és magányosan menekült el az újságírók kérdései elől, a svédországi média is csak a törökökkel foglalkozott, Orbánt és kormányát meg sem említették.

Erre jöttek most az ideiglenesen Tusványoson állomásozó magyar politikusok, valamint Szijjártó Péter – mindegyikük homlokegyenest ellentmondott a másiknak. Lehet, ők maguk sem tudják, hogy kinek van igaza, egyedül talán Orbán Viktor hallhat valamit időnként Putyintól. Merthogy, még az sem kizárt, hogy az orosz elnöknek is van beleszólása abba, hogy a független magyar parlament mikor méltóztatik időt szakítani a svédek NATO-csatlakozásának ratifikálására.