Búcsú egy mosolyembertől

Posted by

szinhaz.hu
>Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színművész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerdán hunyt el. A színésztől a Facebookon búcsúztak politikusok és szakmabeliek.

Balázsovits húsz évig igazgatta a Játékszínt. A teátrum úgy fogalmazott:

„Fájdalommal értesültünk Balázsovits Lajos színművész haláláról. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1992-től húsz éven át igazgatta a Játékszínt. Színházunk részvétét fejezi ki a család felé, és tisztelettel emlékezik Balázsovits Lajos munkásságára. Nyugodjék békében” – osztották meg a Játékszín oldalán.

“Mondták, Jancsó kedvence. Mekkora dicséret! Meg Szabó Istváné! És Pasolinié! És Zsurzs Éváé, micsoda Kalmár tanár úr volt, minden lány szerelme a filmben és a nézőtéren! Nagyon kedves, művelt, finom ember. Így is játszott, rendezett, volt színházigazgató. Most nincs több szavam, szerettem a színészt, becsültem az embert. – írta Rónai Egon műsorvezető.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a Facebookon írta az alábbi sorokat:

“Nem tudok menni, Ferikém, de nem kell izgulni, mindjárt rendben leszek” – mondta pár hete, mikor hívtam. Követek ám mindent, tette hozzá. Persze, színész volt, a Nemzet Színésze, rendezett, színházat igazgatott. Nekem elsősorban barát volt. Sokat mesélt, soha nem hallott történeteket Nagykanizsáról (jut eszembe: nem is olyan régen díszpolgár lett, izgulva beszéddel készült az ünnepi közgyűlésre), a fiatal évekről, Jancsó világáról. Fiús beszélgetések voltak ezek, benne, mellette féltéssel feleségéről, Almási Éváról, lányukról, Editről. Na meg politikáról. Hasonló világot kerestünk. Még a szaxofon is hasonlóan vonzott bennünket, azzal a különbséggel, hogy ő elég bátor volt ahhoz, hogy vagy tíz éve tanulni is kezdte a zenélést, az enyém meg két évtizede haszontalanul porosodik. Ő nagyobbat álmodott. A mese, az álom most ért véget. Öleléssel jött és ment. Túl vagyunk az utolsó ölelésen. Évával, Edittel, a családdal és sokakkal osztozom a gyászban. Elment még egy mosolyember.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is a közösségi oldalán búcsúzott:

„76 éves korában elhunyt Balázsovits Lajos, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színész, rendező, színházcsináló. Pályáját rögtön filmsztárként kezdte, olyan rendezőóriások kezei alatt dolgozhatott, mint Makk Károly, Mészáros Márta, Jancsó Miklós, Fábri Zoltán vagy Szabó István, sőt olasz filmművészek is felfigyeltek tehetségére. Közben meghódította a színpadot is, vidéken és Budapesten is emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez. 1992-től húsz éven át vezette Budapest apró, mégis fontos színházát, a Teréz körúti Játékszínt. Az utóbbi években a színpadtól visszavonultan élt, pályatársai azonban nem feledkeztek meg róla, amikor 2022-ben a Nemzet Színészei közé választották. A címet fájdalmasan rövid ideig, egy évig viselhette. Nyugodjék békében!” – írta.