Orbán konteói és a hívek

Posted by
Németh Péter
>Durván kezdek: az egész ország az elhülyülés és az elhülyítés útján jár.
Aki abban a balszerencsés állapotban van, hogy napi hírfogyasztó, nota bene napi hírmagyarázat fogyasztó, az – ily módon – kénytelen-kelletlen találkozik a legostobább; a legképtelenebb szövegekkel, percenként hazudnak az arcába, adnak elő olyan teóriákat, amelyek már az egyes szótagjaikban sem igazak.
Mégis: van egy hívő réteg, egy olyan embercsoport, amely feltétel nélkül hisz el mindent, amely semmi mögé nem tesz kérdőjelet.
Ők nem feltétlenül ostobák, alulképzettek, egyszerűen csak fanatikus hívők, vagy fanatikus gyűlölködők.
Ezeket az embereket nem kell elhülyíteni, azt sem állítom, hogy eleve azok, csak éppen semmilyen más érv, tény befogadására alkalmatlanok.
Mindig azt fogják mondani, gondolni, amit a pártjuk, sőt, maga Orbán Viktor „diktál” nekik.
Ha Orbán azt akarja, hogy szeresd az oroszokat, szeretni fogják, ha azt, hogy utáld az ukránokat, kiváltképp Zelenszkijt, akkor utálni fogják.
Ha az üzenet úgy szól, baj van az LMBTQ közösséggel, és velük együtt az egész baloldallal, mert megszállják az óvodáinkat, iskoláinkat, buzivá teszik a gyerekeinket, nemváltók követeléseitől lesz hangos a mókus-csoport, akkor ezt is készséggel elhiszik.
Van aztán egy olyan társadalmi réteg, amely nem jut más hírforráshoz, csak a kormányzati narratívákhoz.
Nos, ők azok, akiket fokozatosan és szisztematikusan hülyítenek el, sötétségben tartanak, messzemenően visszaélnek azzal, hogy nem interneteznek, vagy ha igen, a hírekre nem kíváncsiak, de leginkább egyetlen irányból érkező információkkal találkoznak.
Ezt a szisztémát nagyon is tudatosan építette fel az orbáni rendszer, nagyon is következetesen fosztotta meg őket az alternatív gondolkodástól, a világ sokszínű érzésétől.
Ez a választó réteg vált a Fidesz fő bázisává, az iskolázatlan, idősödő emberek tömege, akik tényleg semmiféle nyitottságot nem mutatnak a világra, elhiszik azt, amit felülről mondanak nekik. Igen, tömeget írtam, mert a magyar vidék jelentős része ilyen, a kétharmad fő összetevői.
Ők a valódi célpontjai a hatalmi kommunikációnak, akiket könnyen lehet hülyíteni, akik a falusi csok bővítése mögött nem látják meg a valódi célt, a szigorítást, ők mindig el fogják hinni, hogy ez a kormány nem tesz ilyeneket.
És akkor elérkeztünk a hülyítők gépezetét működtetőkhöz. Azokhoz a kommunikációért felelős politikusokhoz, akiknek szolgálati feladatuk kidolgozni, megálmodni a hülyítés főbb elemeit, azokhoz, akik e célra számolatlan mennyiségű pénzt kapnak.
Ezek mind aljas indokból elkövetett megtévesztések, ráadásul a közös pénzünkből. A lakosság ennek elemeit láthatja az utcán, hallhatja a rádiókban, televíziókban, olvashatja az újságokban, szembesülhet az interneten.
Nincs menekvés előlük.
Ha aktuálisak akarunk lenni, gondoljunk csak az országot most elárasztott „háború-pártiak” plakátokra.
Nyilvánvaló hazugsággal öntötték el a közterületeket, és nincs velük szemben jogorvoslat.
A miniszterelnököt ma már végképp nem érdekelnek a tények, képes volt arra, hogy felsorakoztasson maga mögött egy olyan politikusi réteget, amely nem bírál, nem kritizál, mindenben hűen követi őt, a legnagyobb hazugságokban is.
És Orbán ma már hétről-hétre elképesztő mennyiségben állítja elő a fals konteókat, kezében a nyilvánosság kilencven százalékával manipulálja, hivatásos hülyítőként hülyíti a társadalmat. Riogat világháborúval, ebben érdekelt ellenzékkel és Európai Unióval, Egyesült Államokkal, beszél Magyarországra telepítendő, Európában példátlan nagyságú migránsgettóról, dollárbaloldalról, meleglobbiról…
Vagyis semmi nem véletlen, kivéve Kósa Lajost.
Ő megfékezhetetlen, tőle mindig számíthatunk valami ostobaságra, „kupakolásra”.
De hát belőle csak egy van…