A Fidesz a hanyatlás időszakába lépett

Posted by

HVG interjú Szelényi Zsuzsannával

Windisch Judit

A Fidesz 2019 körül érte el a hatalma csúcsát, azóta lejtmenetben van – erről beszélt a hvg360-nak adott interjúban Szelényi Zsuzsanna volt országgyűlési képviselő, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója. Szerinte ez a rendszer nem létezik Orbán Viktor nélkül, és valószínűtlennek tartja, hogy a miniszterelnök nyugdíjba akarjon vonulni. Annak apropóján beszélgettünk Szelényi Zsuzsannával, hogy a HVG Könyvek gondozásában hamarosan magyarul is megjelenik könyve, Szétzilált ország címmel.

Szelényi Zsuzsanna: Bizonyos elemeiben lehet, hogy hasonlít, de az ország világpolitikai státusza egészen más. A mostani időszak igazából nem hasonlít egyik korábbihoz sem, azért is vagyunk annyira zavarban, ezért kínál lehetőséget olyan politikai vállalkozóknak, akik a bizonytalanságból igyekeznek előnyt kovácsolni.

hvg360: Orbán Viktor többször is elmondta, hogy 2030-ig tervez miniszterelnök maradni (bár nemrég Katarban azzal poénkodott, hogy majd a felesége megmondja, mikor vonul vissza). Ha nyugdíjba megy, elképzelhető nélküle a rendszer?

Sz. Zs.: Szerintem ez a rendszer nem létezik Orbán Viktor nélkül. Elég valószínűtlennek tartom, hogy nyugdíjba akarjon menni.

 

Az biztos, hogy a Fideszben nincs meg az a természetes utódlási rendszer, ami egy demokratikus pártban létezik. Orbán Viktor olyan szinten uralja az erőforrásokat, hogy egy tőle független erő nem tud a párton belül felnőni, de nem is rendelkezik senki azzal a karizmával, amivel ő ezt a Fidesz nevű konglomerátumot egyben tartja. Ez már a 2000-esévekben is a Fidesz fő problémája volt, amikor Orbán kétszer is elveszítette a választásokat.

hvg360: És ha kijelöl és felépít valakit? Ennek már látszik nyoma?

Sz. Zs.: Nehezen tudom ezt elképzelni. Orbán nem az a karakter, mint Jaroslaw Kaczynski, aki a háttérben ül. Ő az élre áll, viszi a zászlót, és húzza maga után a népét. Ez az egyik ereje.

Az autokrata vezetők általában úgy építik fel a rendszerüket, hogy az akkor is tartsa magát, ha ők már nincsenek hatalmon, de a legtöbb esetben ez nem szokott sikerülni.

hvg360: Körülbelül mennyit ad ennek a rendszernek – azt is hozzá véve, hogy 2022-ben minden eddiginél több, 3 millió szavazatot szerzett a Fidesz belföldön, az ellenzék pedig mindenkit összeadva is mínuszban volt?

Sz. Zs.: Szerintem a Fidesz 2019 körül érte el a hatalma csúcsát, mert akkor álltak rendelkezésre azok a források és a nemzetközi környezet, ahol ezzel az agresszív, élősködő politikával nagyon nagyra lehetett nőni. Onnantól kezdve a Fidesz a hanyatlás időszakába lépett, még akkor is, ha 2022-ben megnyerte a választást.

A teljes beszélgetés itt:

hvg360 – Szelényi Zsuzsanna: A Fidesz a hanyatlás időszakába lépett