Vágókép

Posted by

Tamás Ervin

Egy 2016-ban készült felvételt vágott be a HírTV hétfőn ahhoz a híranyagához, amiben a csatorna a Krímbe vezető híd elleni támadásról tudósított – vette észre a Média1. A felvételen, amin a kormánypárti csatorna szerint ujjongó ukránok látszanak, valójában angol drukkerek vannak: egész pontosan a jelenleg harmadosztályban játszó Wigan Athletic szurkolói, akik csatáruk, Will Grigg góljainak, remek formájának örültek így.

A napokban ez a hír végigszánkázott az egész magára valamit is adó sajtón, majd fénye kihunyt, mint egy elhalt üstökösé. Magyarán mindenki tudomásul vette, megszokottnak tartotta, mint egy nemes cél érdekében bedobott csínytevést. A Hír TV ismereteim szerint nem foglalkozott vele, különösebb robajt nem keltett, s nem mozdították el helyükről sem a stábot, sem a szerkesztőt, gondolom azért, mivel tették a dolgukat.

Megboldogult szakmámban egy ilyen trükk miatt fegyelmi vizsgálatok indulnak, elbocsájtások történnek, közlemények garmada próbálja helyreállítani az érintett orgánum renoméját, hiszen a legnagyobb értékén esett csorba – a hitelességén. Ez utóbbin pedig piaci helyzete, olvasottsága, hirdetőinek rokonszenve múlik. Már-már belenyugszom abba, hogy az éves helyreigazítási statisztikák láttán nem borul ki semmiféle bili, holott a kormány minden lépését éltető orgánumok utcahosszal vezetnek ebben a versenyben. A botrányos meghurcolások után évekkel születik a mindent megcáfoló jogerős ítélet. Szabadon lehet grasszálni a privát szféra olyan szegleteiben, ami ellen ízlésem tiltakozik. Valamiféle morális felsőbbrendűség, szemforgató kioktatás fojtogatja azokat, akik szólásra vetemednek – a gyűlöletparádé eredménye a durva közbeszéd, a hamar ütésre emelkedő kar és a fenyegetések özöne. Tény, hogy meg tanultunk ezek közepette élni, magányos harcosaink viaskodásai mellé nem szegődik jelentős ellenzéki erő, mert különcségük zavarja zökkenőmentes beolvadásukat a komfortzónába. Széll Bernadett megunta, Hadházy megszállottan cikázik az ország különböző pontjai között, hogy naponta hihetetlen történetekkel gazdagítsa a korrupció, a tékozlás repertoárját.

És akkor itt ez az orbitális hamisítás, majd a téma önkéntes hírzárlata. Lehet persze, hogy elkerülte a figyelmemet egy háborgó közlemény, netán aláírás-gyűjtés, berkeken belüli „titkos” felelősségre vonás, a nyilvánosság egy ilyen ügy méltó lezárásaként azonban ennél jóval többet érdemel. Igaz, hogy durva hamisításokból el van látva némelyik híradó, amelynek vezetői vállat rántanak a leleplezés esetén, mert jól tudják, hogy az alapközlés erősebb minden cáfolatnál. De a Hír TV sztorija megátalkodottan és tudatosan használt olyan betétet, amelyet politikai cél ragasztott a témához, mintha a sugallt mondandónak adna alapot az archív és teljesen más okból, máshonnan készült film. Aki ezt ügyesnek minősíti, sokkal több mindenért felelős – és büntetés, kiközösítés helyett fölmagasztosul, követőkre talál. Fölösleges sorolni e gyakorlat társadalmat, normákat torzító hatását: nap mint nap látjuk, halljuk, érezzük.

A sajtóba visszatérő Pálfy Istvánnak a történetre egy szava nincs, ő majd kezeskedni fog a Hír tv tényekre összpontosító néhány műsoráért, de attól még a gyártósoron akadálytalanul gördülnek majd le a tendenciózus, a szakmai alapvetésekre is fittyet hányó, összevágott darabok – félreértés, ezek nem egyszerűen elfogultak, hanem valótlanságokra építenek. Megszólalnak nagy mellénnyel potentátok, akiknek kedvencük az Origo és a Hír tv helyett a Telex-et tartják „fake news”-nak. Rendben van. Akkor ismételjük meg: egy 2016-ban készült felvételt vágott be a HírTV hétfőn ahhoz a híranyagához, amiben a csatorna a Krímbe vezető híd elleni támadásról tudósított – vette észre a minap a Média1. A felvételen, amin a kormánypárti csatorna szerint ujjongó ukránok látszanak, valójában angol drukkerek vannak, egész pontosan a jelenleg harmadosztályban játszó Wigan Athletic szurkolói, akik csatáruk, Will Grigg góljainak, remek formájának örültek így. Tessék talán erről beszélni!

***
Frissítek:

Ma azonban mégiscsak történt valami. A Blikk információi szerint ugyanis a hiba felelősei közül egy munkatársat azonnali hatállyal kirúgtak a csatornától, egy másik munkatárs pedig írásbeli megrovást kapott a felettesétől. A lap kereste a csatornát is az ügyben, de nem válaszoltak a kérdéseikre. Az adásról készült felvételt időközben a Hír Tv törölte a YouTube-ról.  Arra persze kiváncsi lennék, milyen munkahelyi légkör és kiugrási lehetőség lehet ott, ahol egy munkatárs erre vetemedik?

Címkép: Balra a híd, jobbra a foci szurkolók