Ph.D.-k a ruandai kormányban (tehénposzt)

Posted by

jotunder
> Újra belpestizett Kohán Matyika az újnyilas Mandiner főszerzője. Azt mondja, hogy a belpestiek (értsd mi, magyar tuszik) kinevetik Novák Katit azért, mert tehenet ajándékozott ruandai pásztoroknak. Én, mint “belpesti”, egyáltalán nem nevettem ki Novák Katit, gondolom, ez egy ruandai szokás, ezzel semmi bajom. Ruanda egy diktatúra, de azért Afrikában vannak rosszabb diktatúrák Kagame elnök rendszerénél. Ami viszont érdekes, az a ruandai kormány (főleg tuszik, de nagyon határozottan nem tartják számon a ruandaiak etnikumát, azért azt tudható, hogy 85 százaléka a lakosságnak hutu) tagjai közül aránylag sokan szereztek Nyugaton doktori címet.
A miniszterelnök Ph.D.-t szerzett az UC Louvain-en, ami a QS listán a 180-ik és, ugye, nincs magyar egyetem a legjobb hatszázban.
A mezőgazdasági miniszterasszony (ja, van nő a ruandai kormányban, pont a fele a kormánytagoknak) szintén szerzett Ph.D-t az MSU-n Amerikában, ami 136-ik a QS listán.
A külügyminiszter egy orvos, akinek van valamilyen posztgraduális diplomája az UC Louvain-ről. A pénzügyminiszternek a varsói egyetemről van doktorija, 262-ik a QS listán.
Az igazságügyminiszter az edinburgh-i egyetemen szerzett Ph.D-t, 22-ik a QS listán.
Az egészségügyminiszter a baseli egyetemen kapott Ph.D-t, 124-ik a QS-listán.
Az oktatási miniszterasszony a delfti vízügyi intézetben szerzett Ph.D-t, ez az intézet számos holland egyetemmel működik együtt.
A környezetvédelmi miniszterasszony egy indiai egyetemen szerzett Ph.D-t és Jean d’Arc-nak hívják. (az az egyetem is 369-ik a QS listán).
Az informatikai miniszterasszonynak nincs doktorátusa, de azért az MIT-n szerzett masterjét (QS-lista első) nem fogom kihagyni.
A családügyi miniszterasszonynak van egy Ph.D-je a göteborg-i egyetemről, QS- listán 187-ik.

Akamanzi asszony pontos státusza elég komplikált, de van a Harvardról egy Master of Public Administration-je, QS-listán negyedik. Claudine Uwera államtitkár göteborgi doktorátusa a wikin elég feltételesen van csak leírva, de a a göteborgi egyetem szerint megkapta.

Remélem azért, hogy ők nem kaptak tehenet attól a magyar kormánytól,
amelyben nem tengenek túl a nyugati doktorik.

Örülünk, Vincent blog

Címkép: Két tehén Ruandának