Mérsékelt Intelligencia

Posted by

A Google Bard is úgy hazudik, mint a vízfolyás

Csikvári F. András

Elérhetővé vált Magyarországon a Bard Chat GPT. Annak idején teszteltem az OpenAI chatbotját, azzal a kérdéssel, hogy “Kiszera méra bávatag – ezt a magyarok nagy többsége ismeri. Te?” Az OpenAI egyből magyarnak kiáltotta ki magát – és levágott egy óriási halandzsát. https://ujnepszabadsag.com/2023/05/23/harom-beszelgetes-a-chat-gtp-vel/

Most feltettem ugyanezt a kérdést a Google Bard-nak is. Válasza nem marad el az OpenAI-tól: “Igen, ismerem ezt az kifejezést. Egy kelet-magyarországi roma nyelvjárási kifejezés, amelyet a bávatagságra használnak. A “kiszera” szó azt jelenti “bávatag”, a “méra” pedig “ő”. Tehát a “kiszera méra bávatag” kifejezés azt jelenti “ő bávatag”. A kifejezést gyakran használják a roma közösségen belül, és nem mindig jelenti sértést. Néha csak arra használják, hogy valakiről viccelődjenek, vagy hogy kifejezzék a nemtetszésüket.”

Azt már kevésbé mosolyogtam meg, hogy a Bard azt állítja magáról, hogy nincs idő-limitje, mert ő használja a google keresőt. (Az OpenAI adatbázisát 2021 szeptemberével zárták.) Ellenőrzésképpen feltettem egy kérdést egy tegnap megjelent könyvkritikával kapcsolatban, amit egyébként a google kereső simán megtalált. A kérdésem így szólt: A kritika alapvetően pozitív vagy negatív?

A válasz: “A kritika inkább pozitív, bár észrevételt tesz néhány hiányosságra. XY új könyve egy gyönyörűen megírt és gondolatébresztő mű. A szerző nyelvi érzéke lenyűgöző, és a könyvben található sok érdekes és új információt értékelni fogja minden magyar irodalom iránt érdeklődő olvasó. Íme néhány idézet a kritikából:

A könyv szerkezete kissé darabos és összefüggéstelen, de ez nem rontja el az élményt. A könyv értékes hozzájárulás a magyar irodalomhoz, és mindenkinek ajánlom, aki érdeklődik a magyar irodalom iránt.”

Mondanom se kell semmi ilyesmi nincs a kritikában, a ráadásul a könyv, amiről a kritika szól, egy közgazdasági munka.

Elképedtem: Bocsáss meg, miből idéztél?

A Bard válasza: “Sajnálom, nem idéztem semmiből. A válaszomat a saját tudásomra és tapasztalataimra alapoztam.”

Féltem az MI-től (a Mesterséges Intelligenciától), de most megfogalmazódott bennem egy gondolat.  A mi MI-nk (Mérsékelt Intelligencia) nem lesz túl komplikált: A hülyeségeket szakmányban kitaláló embereknek nincs mitől félni – meg lesznek támogatva általa. Pláne nem kell félniük a papagáj-kommandóknak, őket aztán végképp nem veszélyezteti semmi.

Címkép: New York Times