Sámán dob

Posted by

n.n
>A milánói magyar pavilon sámándob története annyira mai, hogy kitalálni sem lehetne különbet. Ez a giccsbe hajló építészeti paródia kicsiben tökéletesen modellezi a NER működését.

Annak idején, amikor pályázatot írtak ki a pavilon terveire, természetesen nem az győzött, amelyet a zsűri jobbnak látott, hanem az, amelyik a kormánybiztosnak (valamiért) közelebb állt a szívéhez. Bukta volt az egész vállalkozás, hiszen annyi pénzt sikerült „eldobolni” ezzel a projekttel, mint még egyetlen külföldi kulturális bemutatón sem.

“>Az elmismásolt 5,2 milliárd forint jó példája annak, hogyan kell ötletesen állami milliókat eltüntetni láthatatlan filmekre, kastélybérlésre, csókosoknak rendezett kiállításra, tanácsadói szerződésekre, különleges utaztatásokra, túlárazott megbízásokra, “nesze semmi, fogd meg jól” dolgokra. Ráadásul kétszer fizetünk érte: egyszer a milánói világkiállításon, most pedig a karcagi újraépítés során ismét a köz állja a cechet.

“>Kormányunk arról döntött, hogy  a milánói világkiállítás pavilonját hazaszállítják és újjáépítik Karcagon, mert ott bizonyára nagy keletje van az ilyen sámános hagyományoknak. A pavilon hazaszállítására 500 millió forint támogatást is jóváhagytak. 2017-ben 329 millió forint, míg 2018-ban 1 milliárd 108 millió forint költségvetési támogatást biztosítottak újjáépítésére. Ezt nem kapkodták el, 5 évig egy kisvállalkozás udvarán hagyták rozsdásodni elemeit, amiért 46 milliót fizettek a vállalkozónak.

Tavaly elkezdték felállítani a sámándobból kialakítandó sztyeppemúzeumot (vagy valamit). Ehhez 3,75 milliárd forintra lesz szükség, a határidő 2023 júliusa. A kivitelező azonban  jelezte, hogy még egy szűk fél évet kér, mert az állapotfelméréskor kiderült, hogy az acélszerkezetbe jócskán belecsócsált a rozsda.
Becslések szerint a projekt összköltsége simán 10 milliárd forint fölé is mehet, és aztán neki lehet állni befűteni a sámándob – sztyeppemúzeumot (vagy valamit). Kilencmilliárd, azaz kilencezer millió forintot nyelt el eddig a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja.
>Inkább emlékmű lesz ez, az ellopott évtizedünk és az emberi hülyeség emlékműve.