Pénzügyi függetlenség és nemzeti szabadság 

Posted by
Pápai Páriz Ferenc
 
>Pénzügyi függetlenség esetén van nemzeti szabadság – jelentette ki Varga Mihály, aki bizonyára a főnökének akart ezzel hízelegni és az EU-tól való pénzügyi függetlenedésre gondolt. Orbán is erről álmodozik, de az ország mai (és tegnapi, és holnapi) gazdasági helyzetében csak nevetni lehet az efféle elképzelésen. A kevésbé tájékozott vagy feledékeny magyaroknak Varga elsorolhatta volna szépen – Kossuth Lajos és mások érdemeinek felsorolása helyett – csupán az igazság kedvéért, hogy miféle adósságok verik bilincsbe a pénzügyi függetlenségünket és az általa megfogalmazott nemzeti szabadságunkat.
Például óriási terhet rónak a lakosságra a sok helyről felvett hitelek törlesztése és azok kamatai (élen az oroszokéval és a kínaiakéval), a külföldiek által vásárolt  letelepedési kötvények és állampapírok, a külföldi tulajdonú cégek betelepítésével járó hatalmas támogatások, az akkumulátorgyárak működtetése, az ázsiai munkaerő számára teremtett munkahelyek. Nem csupán a most élőkre, de a következő generációkra is. Ki tudja, ők meddig fogják nyögni az ország pénzügyi függetlenségének és a nemzeti szabadságnak az árát.
Egyelőre azt se tudjuk, kitől függünk jobban, Kínától vagy Oroszországtól? Ezt nem emlegetik, azt viszont Orbán annál jobban, hogy csőd fenyegeti az EU-t, elfogyott a pénze, ezért több befizetést kér a tagállamoktól.Ez is egy ordas nagy hazugság. Nem fogyott el az EU pénze, további célok támogatásához akarnak forrást bővíteni. Orbán még azzal a föltételezéssel is megrágalmazta Brüsszelt, hogy vajon nem azt a pénzt adták oda Ukrajnának, ami nekünk és a többi tagországnak jár? A főnök intésére a papagájkórus is rázendített. Deutsch-nem-drogos-Tomika, hajdobálós Varga Juditka és a hazudozós Gulyás Gergely mellett új hang jelent meg: az uniós képviselőségét megszolgálni igyekvő, hallássérült Kósa Ádám velük együtt mantrázta a hazugságokat a hiszékeny magyaroknak, akik csont nélkül benyelik a mesét az EU csődbe jutásáról, a nekünk meg a lengyeleknek járó pénz Ukrajnának adásáról, meg hogy az EU további pénzekért kuncsorog a tagállamoknál.

Pedig ezek a félresikerült alakok pontosan tudják, az EU-s költségvetés akkor sem megy csődbe, ha nem jön újabb befizetés a tagállamoktól, legfeljebb ejtik az új kezdeményezéseket. Az általunk várt helyreállítási alapból (egyszer majd) megjövő pénz el van különítve az EU költségvetésétől, nem adható sem Ukrajnának, sem másnak. Vagyis kár ezzel is riogatni az EU ellen már eddig is felhergelt magyar népet.

Ezt még tovább fokozza Orbán: „azt követelik Magyarországtól, hogy töröljük el a rezsicsökkentést, a magyar emberek fizessenek többet a rezsiért, küldjünk ide több pénzt, amiből nekik lesz pluszfizetésük.” Ez is irdatlan nagy hazugság. Az EU nem a rezsicsökkentés eltörlését javasolja, hanem módosítást kér, hogy ugyanis a magyar állam támogassa a szegényeket – és csak őket –, a jómódúakat pedig ne. Ez a jogos és igazságos igény itthon is felmerült, de a szegénységet hírből seem ismerő fideszes politikusok ezt elutasítják.

Kossuthra is hivatkozva Varga kiemelte: „költségvetésünk kiegyensúlyozott, ezért nincsenek állandó adóemelések.” Szép lenne, csak éppen ez sem igaz. A pénzügyminisztérium közlése szerint az éves hiánycél 85%-át már félév alatt sikerült elkölteni, ezért júniusra már a spórolás lett a cél.

A jó hírek közé tartozik, hogy Novák Katalin teljesen váratlan módon aláírta a „státusztörvényt”. De meg is magyarázta, hogy azért, mert ez már nem az, ami ellen tiltakoztak a tanárok. Most már minden benne van, hiszen ezerszer egyeztettek előtte. (Noha számtalan helyen fórumon és tüntetésen hangzott el az ellenkezője. De a kiabálás nem hallatszik a Szent György tér 2-ig.) Aki még a pályán maradt, azok a tanárok repesnek az örömtől. Bizonyára repes a Sándor-palota úrnője is, aki máris alulról éri el Áder János szintjét. De eléri! Brávó, Katika!

Gulyás is megszólalt az ügyben. Ő úgy tudja, hogy a tanárok nagy része elégedett az új törvénnyel, ráadásul soha ennyit nem egyeztettek még senkivel, mint most. Megtaláltuk a kompromisszumokat ott is, ahol korábban nem voltak. Nohát, ezért ilyen közkedvelt a kormányunk, mert mást se csinálnak, csak éjjel-nappal egyeztetnek, mindenről mindenkivel. Persze a „sunyi, vidéki, szőrét hullató rókákkal” (© Orbán, Hadházy Ákos képviselőről) nem beszélnek. Ez természetes, hiszen félnek, hogy a nehezen megszerzett sajt kieshet a csőrükből.

Visszatérnék még Varga Mihály pénzügyi függetlenséget emlegető kijelentésére. Nagy Márton Kínában tett látogatása ennek pontosan az ellenkezőjét szolgálta. A gazdaságfejlesztési miniszter találkozott egy rakás bankvezérrel. Tehát: erősödtek a két ország pénzügyi kapcsolatai. Vagyis Varga dicsekvésével ellentétben a kormány éppen rohadtul drága kínai hiteleket akaszt az ország nyakába az elkefélt uniós kapcsolatok – és az onnan érkező források hiánya – miatt.
No, akkor most vajon milyen sebességgel közeledik pénzügyi függetlenségünk és hőn áhított nemzeti szabadságunk?

Címkép: A nagy előd