Dinnye szezon

Posted by

Nemcsak a dinnye termelője, hanem a vásárlója is magyarFöld S. Péter 

>Épp hogy csak elkezdődött a görögdinnye szezonja, máris kitört a szokásos, szinte minden évben visszatérő dinnyeháború. Három, a magyar dinnyetermelőket képviselő szakmai szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott, amiért a Penny már most csütörtöktől olcsón, 229 forintért kínálja a magyar görögdinnye kilóját. (Ez itt nem a reklám helye.) A közlemény megfogalmazói a magyar dinnyetermelők érdekeire hivatkoznak, szerintük az akció a többi kerekedőt is lépéskényszerbe hozza, akik ily módon szintén olcsón fogják adni a dinnyét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint elfogadhatatlan a Penny lépése, jelenleg ugyanis indokolatlan a 229 forintos fogyasztói ár. A három szervezet arra kéri a hazai üzletláncokat, hogy tisztességes magatartást tanúsítva, a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.
Mint közleményükben írják, „a görögdinnye az a termék, amellyel a nyári időszakban be tudják csalogatni a vásárlókat. Sajnos az elmúlt években többször is akadt példa arra, hogy egy-egy áruházlánc indokolatlanul alacsony árakat hirdetett, ezzel alaposan megnehezítve a termelők dolgát.” Szerintük a 229 forintos dinnye barátságtalan lépés a Pennytől, főleg akkor, amikor az áruházláncok azt hirdetik, hogy a magyar termelők mellett állnak.Ez a lényege a dinnyetermeléssel foglalkozó szakmai szervezetek közleményének. A probléma nem újkeletű, a korábbi években számos alkalommal származott baj abból, hogy a vásárlók olcsón, de legalábbis megfizethető áron jutottak hozzá a dinnyéhez. Volt olyan év, amikor Karsai József országgyűlési képviselő a békési gazdák nevében az Auchan parkolójában öntött ki néhány teherautónyi görögdinnyét, így tiltakozva az áruházlánc árcsökkentő akciója ellen. Ugyancsak jó tíz évvel ezelőtt meg azon rágtak be a dinnyések, hogy az akkor legnagyobbnak számító áruházlánc 66 forintért (!) árulta a finom, ízletes görögdinnyét. Itt a minisztériumnak kellett közbe lépni és sikerült is megállapodásra jutni az áruházláncokkal, így azok nem sokkal később 66 forint helyett kilónként 99 forintért árulták a görögdinnyét.Ez az érem egyik oldala. Nyilvánvaló, hogy az olcsón adott görögdinnyében üzleti számítás is rejlik. A finom, ízletes magyar dinnye iránt nagy a kereslet, ha pedig elérhető áron lehet hozzájutni, annak örülnek a vásárlók. Bemennek az áruházba, és ha már ott vannak, más termékeket is vesznek. Érthető, ha az emberek az olcsó, de jó minőségű termékeket keresik. Merthogy, és ezt is illene szem előtt tartani, nem csak a dinnye termelője, hanem a vásárlója is magyar. Márpedig a magyar vásárlót – fogalmazzunk visszafogottan – az elmúlt jó másfél évben számos kihívás érte az árak területén. Az uniós átlagot háromszorosan meghaladó, Európában élenjáró magyarországi infláció következtében a magyar vevők vásárlóereje tíz százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Ennyivel kevesebb élelmiszert tudnak vásárolni a magyarok – kisgyerekes családok, egyedülállók, családosok, nyugdíjasok – a pénzükért. Miközben érthető, hogy a szakmai szervezetek a dinnyetermelők érdekeit védik, a magyar vásárlók – akik nagyságrendekkel többen vannak, mint a dinnyetermelők – érdekeire is figyelni kellene. Utóbbiaknak amúgy sem könnyű kifizetni a rezsit, ráadásul augusztustól újabb áremelkedés szakad a nyakukba, akkor ugyanis megszűnik az árstopok rendszere, és az előrejelzések szerint újabb áremelkedések várhatók.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy megoldást kellene találni a problémára. Olyat, amivel a termelő és a vásárló is jól jár. Ez volna a minisztérium és az ágazati szakmai szervezetek feladata. Meg kellene vizsgálni például, mi az oka annak, hogy a magyar áruk és az árak nem mindig versenyképesek, miközben volt idő, amikor a magyar mezőgazdaság a világ élvonalába tartozott. Az agrárminisztériumnak nemcsak az volna a feladata, hogy hirdesse a magyar termelők és áruk nagyszerűségét – ez is fontos, – hanem hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, ahol a termelők is megtalálják a számításukat és a vevők is elégedettek lehetnek.

A dinnye finom, ízletes, ráadásul igen egészséges gyümölcs. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél több fogyjon belőle. S mivel a magyar vásárló köztudottan árérzékeny, vagyis, számít neki, hogy egy adott árucikk mennyibe kerül, ezt a tényt sem szabadna figyelmen kívül hagyni. A dinnyetermelőket nem hangzatos felhívásokkal kell védeni, hanem olyan gazdasági környezettel – célzott támogatásokkal stb. –, amelyekben a vásárlókkal együtt ők is megtalálják a számításukat.

Hírklikk.hu