A magyarok 76 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok

Posted by

A Publicus Intézet által feltett kérdés így szólt: Ön mennyire elégedett azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok?

Az ellenzékiek között mutatóba is alig találni valakit, aki többé vagy kevésbé elégedett lenne.  A pártválasztásukban bizonytalanok körében is elsöprő többséget alkotnak az elégedetlenek (87 százalék). A fideszes szimpatizánsok esetében megfordul az arány, de a 77 százalékot kitevő elégedettre így is jut 22 százaléknyi elégedetlen kormánypárti.

Az előző hónapban készült felméréshez képest 11 százalékponttal emelkedett az elégedetlenek aránya. Nemcsak az elégedetlenek száma, hanem az elégedetlenség mértéke is nagyobb lett: az elégedetlenek kategóriájában ugyanis az „egyáltalán nem elégedettek” aránya májushoz képest 35-ről közel 50 százalékra nőtt.

A Publicus Intézet vizsgálatai szerint az elégedetlenségi mutató éveken keresztül 50-60 százalék körül mozgott, tavaly nyáron azonban megugrott, és magas szinten, 70 százalék körül maradt. Bár ez év elején zárult az olló az elégedettek és elégedetlenek között, utána ismét az elégedetlenek száma indult növekedésnek.

Az eddigi csúcs a tavaly novemberi 76 százalék volt, ami megegyezik a most mért adattal.

Az első nagyobb megugrás tavaly nyáron annak a következménye volt, hogy a kormány elkezdte levágni a politikai aranytojásokat tojó tyúkjait, lényegében megszüntette a katát és rezsiemelést jelentett be – magyarázta lapunknak Pulai András, a Publicus Intézet vezetője. A Fidesz szembement a választási ígéreteivel. A Publicus akkor készült felmérése is tanúsítja, hogy az emberek nagy része úgy gondolta: hazudott a kormány.