Vilnius tanulságai

Posted by
 Szele Tamás
Forgókínpad – részlet

A vilniusi NATO- és G7-csúcsról a magyar sajtó a szokásos módon, vagyis meglehetősen szélsőségesen számolt be. Nálunk vagy a Szentlélek hajtja a médiát, vagy a korcsma gőze, nincs középút, vagy ünneplik, hogy Ukrajnát nem vették fel a kritériumok mellőzésével és azonnal a NATO-ba, vagy gyászolják, az fel sem merül, hogy a valóság ennél árnyaltabb lehet.Pedig az, ezért próbálok tárgyilagos képet adni arról, igazából mi történt Vilniusban, mert hogy úgy mondjam, se ünneplésre, se gyászra nincs ok, rokonszenvezzen az ember a háborúban résztvevő akármelyik féllel is. Ami a magyar kormánysajtót illeti, még a Kreml médiája sem ünnepelt úgy, mint ők, tehát valahol Budapesten irányíthatja őket az Igazi Trebitsch, a borneói Fahéj Tanya valamikori intézője, akinek közismert neve Buzgó Mócsing volt: ezek a sajtótermékek pápábbak voltak a pápánál, még Medvegyev is mértéktartóbban írt náluk – súlyosbítja a helyzetet, hogy ráadásul önkéntesek, senki sem kötelezte őket a lelkesedésre. Mindegy, elaljasodni is tudni kell.

De térjünk a szikár tényekre, melyeket most is az ISW napi jelentéséből merítettem. Mi történt Vilniusban?

A Hetek csoportja (G7) és a NATO a július 12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozón megállapodást írt alá arról, hogy hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat kínálnak Ukrajnának. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette, hogy a NATO megállapodott egy három részből álló csomagról, amely többéves gyakorlati segítségnyújtási programot biztosít Ukrajna számára, létrehozza a NATO-Ukrajna koordinációs tanácsot, és kötelezettséget vállal arra, hogy a NATO lehetővé teszi Ukrajna számára a szövetséghez való csatlakozást a tagsági akcióterv (MAP) nélkül. A G7-tagok, Németország, Japán, Franciaország, Kanada, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok aláírták a „Közös nyilatkozat Ukrajna támogatásáról” elnevezésű általános keretdokumentumot, amelynek célja, hogy katonai, pénzügyi és hírszerzési támogatást nyújtson Ukrajnának, és kimondta, hogy a G7 minden egyes tagja kétoldalú biztonsági tárgyalásokat kezd Ukrajnával a dokumentummal kapcsolatban. Fumio Kishida japán miniszterelnök bejelentette, hogy más országoknak is lehetőségük lesz később csatlakozni a nyilatkozathoz. Az általános keretdokumentum állítólag azonnali lépéseket is ígér arra, hogy egy újabb támadás esetén Ukrajna gyorsan megkapjon minden szükséges támogatást, de nem részletezte, hogy ez a támogatás hogyan nézne ki. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy a NATO-csúcson elért megállapodások azt jelentik, miszerint Ukrajna hivatalos biztonsági garanciákat kap, bár jelenleg sem a NATO, sem a G7-ek megállapodásai nem nyújtanak ilyen garanciákat. Ukrajna a NATO-csúcson olyan figyelemre méltó megállapodásokat kötött, amelyek megerősítik az Ukrajnának nyújtott hosszú távú nyugati támogatást, és ezek a megállapodások valószínűleg az Ukrajnának nyújtott nyugati biztonsági támogatás esetleges növelésének keretéül fognak szolgálni.

 

Ukrajna további kétoldalú biztonsági és védelmi megállapodásokat kötött a NATO-csúcstalálkozó második napján, július 12-én. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megállapodást írt alá Paul Jonsson svéd védelmi miniszterrel a védelmi beszerzések terén való együttműködésről, valamint a francia védelmi minisztériummal az Ukrajnának nyújtott francia katonai támogatás 170 millió euróval történő növeléséről. Az ukrán elnöki hivatal bejelentette, hogy Ausztrália további 30 Bushmaster páncélozott járművet küld Ukrajnának. Az Egyesült Királyság kormánya kijelentette, hogy az Egyesült Királyság további 50 millió font biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának, beleértve további lőszerek szállítását a Challenger harckocsikhoz. Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter kijelentette, hogy Norvégia további támogatási csomagot biztosít a NASAM (norvég fejlett felszín-levegő rakétarendszer) számára, beleértve két további tűzvezető központot, két indítóegységet és pótalkatrészeket. Fumio Kishida japán miniszterelnök megjegyezte, hogy Japán 30 millió dollár értékben biztosít Ukrajnának nem halálos eszközöket, beleértve drónfelderítő rendszereket.

 

 

Az orosz információs térben továbbra is általában visszafogott reakciót tanúsítanak a NATO-csúcs kapcsán. Számos orosz forrás azt állította, hogy már régóta hozzáférhettek a csúcstalálkozó tervezési dokumentumaihoz, és hogy az ebből eredő megállapodások egyike sem jelentett meglepetést, számos milblogger pedig azt állította, hogy a csúcstalálkozó „kudarc” volt Ukrajna számára, mivel Ukrajna nem biztosította az azonnali NATO-tagságot. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a csúcstalálkozó résztvevői „kiszámítható módon” cselekszenek, és hogy a Nyugat továbbra is katonai segítséget nyújt Ukrajnának, ezért Oroszország továbbra is változatlan célokat fog követni Ukrajnában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Kreml sablonos retorikáját adta elő, amikor kijelentette, hogy a G7-ek „biztonsági garanciákat” nyújtanak Ukrajnának, ami „potenciálisan nagyon veszélyes” és az orosz biztonsági érdekek megsértését jelenti.

A visszafogott orosz válasz meghazudtolja a tényt, miszerint a csúcstalálkozó megmutatta, hogy a 2022-es orosz invázió milyen mértékben vetette vissza azokat a célokat, amelyekért a Kreml állítása szerint a háborút indította. A NATO terjeszkedésének megakadályozása, sőt, a NATO korábbi terjeszkedési fordulóinak visszaszorítása és a NATO hátrébb nyomása Oroszország határaitól a Kreml egyik kimondott követelése volt az invázió előtt, és a Kreml ezt a célt a háború során folyamatosan ismételgette. Az orosz információs térben a NATO-csúcson történt fejlemények, valamint Finnország NATO-csatlakozása és Törökország hozzájárulása Svédország csatlakozási jegyzőkönyvének továbbításához valószínűleg azt jelzi, hogy a Kreml feldolgozta ezeket a vereségeket, és nem kíván rájuk emlékezni. Számos orosz forrás szenvtelenül és visszafogottan számol be a NATO-csúcstalálkozóról, ami nem áll arányban azzal a szélesebb körű vereséggel, amelyet a csúcstalálkozó valójában Oroszország háború előtti céljai szempontjából jelent.

„A csúcstalálkozó eredményei nem voltak ideálisak. A fontos eredmény itt annak elismerése, hogy Ukrajnának nincs szüksége cselekvési tervre a tagsághoz ezen az úton. Szeretném köszönetemet kifejezni ezekért a fontos lépésekért. Tudom, hogy mennyi beszélgetést és egyeztetést kellett lefolytatni ahhoz, hogy ezt a célt elérjük. A csúcstalálkozó eredményei jók, de ha lett volna meghívás, akkor lettek volna ideálisak.”

Meg is értem, ha csalódott: de azt is, hogy ezt diplomatikusan fejezi ki. Nincs ennek ez idő szerint más módja, és szó sincs arról, amit az Origo úgy tárgyalt, miszerint „Zelenszkij őrjöngött a NATO-csúcson”

Dehogy őrjöngött, legfeljebb nem volt túl vidám.

Látható, hogy még a CEPA-n belül is eltérnek a vélemények, csakhogy mivel ez az intézmény nem egy totális állam vagy egy zsarnokság fennhatósága alatt működik, a munkatársaknak egyáltalán nem kötelező egyetérteniük. Tessék elképzelni, ilyen is van. Én még emlékszem arra, mikor nálunk is így volt.

Hanem nézzük csak, hogyan csapódtak le a vilniusi események a gyakorlatban? Mennyiben befolyásolták a harci cselekményeket és az orosz belpolitikát? Azt kell mondanom, hogy szinte semmiben. 

Minimális következményekkel járt a vilniusi csúcs a harcokra nézvést. És az orosz belpolitikában változott valami? Semmi: a bojárok szokás szerint egymást eszik. A harcok és Oroszország belpolitikai krízise zavartalanul folytatódnak. Ennyi történt tehát: nincs ideje sem mulatságnak, sem gyásznak, ideje az elemzésnek van a NATO és a győzelemnek Ukrajna számára.