A Hosszú Katinka-ügy

Posted by

Serényi Péter

>A történet érdekes, izgalmas!
Akár azt is mondhatnám, hogy egy olyan sztori olvasható ki a mellékelt cikkből, aminek a magam részéről röviden „egy szobor ledöntése sk., azaz sajátkezűen” címet adnám…
és még olyan népi bölcsességek jutottak eszembe, miközben olvastam az összegzést, hogy „a fák nem nőnek az égig”, meg „aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók”!
Minden mást rátok bízok…
Két hete elkeseredett hangú nyílt levelet írt a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka afölött érzett tehetetlen dühében/bánatában, hogy egyelőre lekerült a napirendről úszóakadémiai projektje. Az Instagram-poszt meglehetősen talányos volt: miközben konkrét személyeknek nem tett szemrehányást a gyerekszülés előtt álló legenda, nagyjából mégis az egész világra megharagudott. Az Index megpróbálta kibogozni a kusza szálakat.

Hosszú Katinkára hamarosan élete legszebb feladata vár, a várandós háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok (csak az 50 méteres medencében elért eredményeket figyelembe véve) a hajrában van: napok, legfeljebb hetek választják el a szüléstől.

Csakhogy van egy malőr, ami ezekben a nyugalmat és kiegyensúlyozottságot igénylő időkben is elvonja a figyelmét. Június 27-én ugyanis nyílt levelet tett közzé Instagram-profilján, amelyben egyfelől szomorúan tudatta, hogy nem kapott lehetőséget régóta beharangozott akadémiájának létrehozására, másfelől meglehetősen keserű, sőt, éles hangon nekiment a sportvezetésnek a számára kedvezőtlen döntés miatt.

„Elkészült az Úszóakadémia akkreditációs anyaga, mely több mint egy év rengeteg munkáját és szaktudását tartalmazza. Ezúttal is köszönöm azoknak a nagyszerű magyar és külföldi szakembereknek, akik megosztották velem tudásukat! Köszönöm a magyar úszósport tagszervezeteinek a támogatást és a hozzáadott véleményüket!

Sajnálatos módon úgy látszik, a sportban az egyéni érdekek még mindig megelőzhetik a szakmai érdekeket. Így nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az Úszóakadémiámat elkezdhessem. A sportvezetésben sokan a saját pozíciójukat tartják a legfontosabbnak, nem pedig a sport fejlődését. Ez a fajta mentalitás – véleményem szerint – az úszósportot is károsítja, amit a közeljövőben már érzékelni fogunk. Ezt az idejétmúlt elképzelést, módszert én támogatni nem tudom. Egy mára már bukott érából használt ideológiai rendszert alkalmaznak, ahelyett, hogy az utókor tisztességes, egyenes és progresszív nevelését tűznék ki célul.

Bár az összetett nagy projektem egyelőre nem jön össze, immáron az említett akadémiai anyagot is felhasználva az Iron Swimben továbbra is szeretettel várjuk azokat, akiknek a legfontosabb, hogy a képzés nem a sportpolitika, nem a klub, hanem a versenyző érdekeit és a sport szeretetét tartsa szem előtt. Csakis ilyen értékekre alapuló rendszerben tudom saját megszületendő gyermekemet is elképzelni.”

Az Index összefoglalta, hogy a lap szerint miért íródott a levél. A riói olimpián az úszónő három arany- és egy ezüstérmet szerzett, a 2017-es, hazai rendezésű úszó-világbajnokságon pedig, a vadonatúj Duna Arénában két arany-, egy-egy ezüst- és bronzéremmel dicsőült meg. 2017-ben sorozatban ötödször, összességében hatodszor lett az év női sportolója, gyakorlatilag nem volt nála népszerűbb, elismertebb ember széles e hazában. Aztán jött a válás. Shane Tusup távozott az életéből. Sokan ferde szemmel nézték Hosszú kivételezett mivoltát, hogy ingyen használhatja úszóiskolájával a Duna Arénát, és állítólag Darnyi – akinek szintén működött úszósulija, jóval régebben, mint Hosszúnak – bement Orbán Viktorhoz, és követelte „a jussát”, amelyet azzal az érvvel támasztott alá, hogy „a négy az több, mint a három”.  Mármint olimpiai aranyéremből, amivel a két klasszis rendelkezik…
Közben teltek-múltak az évek, Hosszú fénye pedig kopni kezdett. A 2018-as glasgow-i Eb-n – már Tusup nélkül, új edzőjével, Petrov Árpáddal – nagy nehezen megnyerte a 200 m vegyest, majd 2019-ben Kvangdzsuban, ugyancsak Petrov irányításával, megvédte világbajnoki címét 200 és 400 m vegyesen. Igaz, jócskán elmaradt saját világcsúcsaitól. A koronavírus-járvány miatt 2021-re csúszott tokiói olimpián pedig Hosszúnak be kellett érnie egy ötödik (400 m vegyes) és egy hetedik (200 m vegyes) hellyel, miközben 200 m háton lecsúszott a döntőről.

Ekkor már nyilvánvalóan a családalapítás járt a fejében minden idők egyik legsikeresebb magyar úszónőjének. (Azért Egerszegi Krisztina mégiscsak ötszörös olimpiai bajnok…) Miután kapcsolatát Gelencsér Mátéval hivatalossá tette: tavaly augusztus 22-én másodszor is férjhez ment.  Majd 2023. március 16-án saját Instagram-oldalán bejelentette, hogy gyermeket vár.

Hosszú és csapata elkészített egy tervezetet (pályázatot?) egy úszóakadémiáról. Az indexet  – többen is – arról tájékoztatták, hogy a 140 oldalas pályázatból hatvan oldal egy kosárlabda-akadémia egy az egyben átmásolt tervezete volt – durvábban fogalmazva plágium –, és állítólag néhány helyen még a kosárlabda szót is elfelejtették átírni úszásra. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy nem lesz akadémia. De ennél sokkal cifrább a történet. A lapnál úgy tudják, Hosszú Katinka nagyobb összeget kért „fájdalomdíj” gyanánt az akadémia meghiúsulásáért, de ezt a kérést lesöpörték az asztalról, és nem is szövetségi vagy államtitkári szinten, hanem feljebbről.