El kell jutni oda, hogy az ellenzéki pártok le tudják váltani ezt a rendszert

Posted by

>Csintalan Sándor: „Nem lehet szarakodni…”

>Csintalan szerint földrajzilag és politikai térben ugyanaz az MSZP, ami akkor volt, amikor benne volt, csak annak más emberei voltak, más dolgokra és kihívásokra kellett választ adni. Most új helyzet van külpolitikailag, belpolitikailag, mentálisan. Egy dolog állandó, maga a politikai gyökér, az identitás legfontosabb elemei – mondta az elemző, nemrég visszalépett korábbi pártjába, mert úgy érezte, nem maradhat tétlen.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorában kijelentette: jelen állás szerint a Komjáthi-Kunhalmi- Tüttő Kata-Hiller kvartett jó fazont ad a pártnak. Van az embernek kötelezettsége is ezzel a közösséggel, az nem járja, hogy Horn Gyula, Suchmann Tamás örökösei 2026-ban kikerüljenek a magyar politikai kultúrából, annál is inkább, mert új hang a magyar politikai ellenzéki palettán – tette hozzá Csintalan Sándor. Komjáthi Imréről, a párt társelnökéről úgy vélekedik, releváns megszólaló, a párt legreprezentatívabb képviselője számára, egyébként indíttatása és identitása miatt is nagyon fontos szereplőnek tartja, aki a szindikalista gyökerekhez nyúlt és ezt az MSZP szerinte jól találja meg. „Én ebben szeretném segíteni a pártot. Hatalomban nem tudok viselkedni – fogalmazott röviden Csintalan Sándor, de rövidtávon nem kérdés, mit csinál. „Odáig el kell jutni, hogy az ellenzéki pártok le tudják váltani ezt a rendszert és azért beszélek többes számban, mert én most nem látok olyan pártot, amelyik ezt egyedül meg tudná tenni.”A politikus abban reménykedik, hogy az MSZP generálója
lehet annak, hogy a szakszervezetek újraéledjenek, mert most képtelenek működni az érdekvédők.

’90 és ’94 között életem legboldogabb korszaka volt – fogalmazott. Volt a dolognak étosza, etikája, őrült nagy kihívása, most a legnagyobb különbség az, hogy a parlament 4/5-e lassan jobbra áll a Kurucinfótól. „Félfasiszta, félnáci a parlament, formálisan megszűnt, nincs, csak az épülete. Azt a látszatot kelteni, hogy van és működik a parlament ország és világ előtt, ez annyira nonszensz, mint annak idején az NDK-ban a többpártiság.” A világban sok ország van, vannak, amelyek sikeresek, fejlődnek, vannak vitáik, de döntően polgári demokráciák – folytatta a szocialista politikus, aki szerint, ha úgy dönt a magyar nép, hogy „szarul akar élni, hülyén akar meghalni, elviseli a szegénységet, ezt a hierarchizált dzsentri-cseléd társadalmat”, akkor neki ezért az országért a reményt balról kell felkeltenie. „Mindenhol elmondom, bejárom a megyét, az országot, műsorötleteim is vannak, amivel célom, hogy személyessé tegyük a szocialista pártot. Olyan a médiahelyzet most, hogy a politikusok arra tudnak csak reagálni, amit megkérdeznek tőlük. A szocialista párt vezetésének személyükben is meg
kellene jelenniük ország-világ előtt. Például csinálunk zseniális podcastokat, emberközelbe hozzuk őket.” Csinálni kell és nem beszélni róla. „Dolgunk van a világban és nem lehet szarakodni” – tett pontot a beszélgetés végére Csintalan Sándor.
**

Hogy az elmúlt időszakban mi változott az országban, abban nagyjából egyetértek Csintalan Sándorral, aki kacskaringós utat tett meg visszatértéig. Ám abban, hogy akár csak 2010 óta mit változtak (előnyükre) a szocialisták, akik szerinte a későbbiekben generálói lehetnek a jelenlegi hatalom leváltásának – nos, ez a megállapítást még reményként is kissé merész jóslatnak tűnik. De tényleg nem lehet szarakodni.Ha már idáig sikerült. (T.E.)