A Príma árban nem príma

Posted by

A magyar cégek kimaradtak az Árfigyelőből?
G7:

>Július elejétől működik a Gazdasági Versenyhivatal által létrehozott Árfigyelő rendszer, amelybe a kjelölt boltláncoknak minden nap fel kell tölteniük 62 élelmiszer aktuális, akár akciós árát. Ám a platformon csak a hat külföldi tulajdonban lévő multilánc árai jelennek meg, A G7.hu megpróbálta a CBA-hoz kötődő Prima üzletek árait is bevonnia az árfigyelős körbe. Íme, az eredmények. A hivatal – a kormány szándékának megfelelően – azt várja a közvetlen összehasonlíthatóságtól, hogy növeli a boltok közötti árversenyt, vagyis végső soron alacsonyabb árakhoz vezet, ami segíthet a magas élelmiszer-infláció letörésében. A kormányzat azonban sokadszorra él azzal a megoldással, hogy csak egy bizonyos árbevétel felett teszi kötelezővé a szabályokat. Ennek következtében az Árfigyelőben csak a hat külföldi tulajdonban lévő multi lánc (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar és Tesco) árai jelennek meg, csak ezek vannak kitéve a közvetlenül átlátható árversenynek (az Auchan némileg kivétel, mert a francia gyökerű multi magyar leányaának 47 százaléka magyar tulajdonban van). A kisebb-nagyobb magyar láncok (Coop, Real és CBA) nincsenek benne az Árfigyelőben, ezek ugyanis franchise rendszerben működnek, azaz sok kisebb cégből állnak össze, egységes arculat és nagy részben egységes beszerzés mellett. A sok kisebb cég azonban
egyenként nem éri el azt a küszöböt, ami alapján vonatkoznának rá ezek a szabályok.

A portál most tett egy kísérletet arra, hogy a CBA-hoz kötődő Prima üzletek árait is bevonjuk az árfigyelős körbe. A magyar láncok közül talán ez az egyetlen olyan boltegyüttes, amely méretét, megjelenését és áruválasztékát nézve is jól hasonlítható a hat multihoz. Az adatfelvételt július 11-én végezték három budapesti Prima üzletben, mindenhol a legolcsóbb termékverziókat keresve, és ezeket vetették össze az Árfigyelőben aznap megjelent árakkal. Az Árfigyelőben is minden esetben a boltláncok épp legolcsóbb áraival számoltak. Minden termékre azonban így sem találtunk pontos összehasonlítási alapot, ezért a 62-es árfigyelős listát így 51-re szűkítették.

A G7.hu mindössze négy olyan terméket talált, amelyekkel az adott napon a Prima nyerte volna az árösszehasonlítást, ha benne lett volna az Árfigyelőben. Ezek a margarin, a sertéscomb, a kelkáposzta, valamint a barna kenyér, cipó és vekni kategória voltak.17 termék esetében találták úgy, hogy a Prima nem lett volna a legolcsóbb az Árfigyelőben, de mindenképpen lett volna legalább egy multi bolt, amelynél olcsóbb. Végül azok a termékek jönnek, ahol mindkét érték pozitív vagy nulla lett, vagyis a Prima legolcsóbb terméke mind a hat multi legolcsóbb termékénél drágább volt, vagy egyenlő volt a multiknál mért felső határértékkel.  Az adott napon a Prima így összességében 51 termékből 30 esetében nem jött volna ki jól abból, ha a vásárlók az Árfigyelőben szúrós szemmel nézik az adatokat. A 30 kategória körében egyebek közt olyan alapélelmiszereket találunk, mint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a csirkecomb, a csirkemellfilé, a virsli, a kristálycukor, a vaj, a tehéntúró és a napraforgó étolaj.