Nincs embertelenebb dolog, mint amit Orbán művel Iványiékkal

Posted by
Herényi Károly véleménye

NVZS

>Orbán nem tud ellenségkép nélkül élni, s mindig gyárt is magának ilyet, de Iványi Gábor nem csak emiatt van a célkeresztjében, hanem azért is, mert nem tűri meg, hogy szembeszálljanak vele, s a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke pontosan ezt teszi. Ezt mondta Herényi Károly, miután Iványi Gábor közleményéből kiderült, hogy a hatalom tovább folytatja az egyháza és az egyesülete elleni hadjáratot. A volt MDF-es politikus hozzátette: Orbánt az már egyáltalán nem érdekli, hogy a bosszúja több ezer hajléktalanon, a szegénységi küszöb alatt élő családokon, gyerekeken csattan. Herényi szerint társadalmi méretekben mérve is tragikus következményei lehetnek annak, amit Iványiékkal csinálnak.

A NAV által engedélyezett halasztás ellenére, ma újabb 130 millió forintot tartott vissza a magyar állam az intézményeink működtetése után járó normatívákból, így jelenleg nem tudunk teljes fizetést biztosítani a több mint ezer munkatársunknak. Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált” – adta tudtul Iványi Gábor, a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. A MET honlapjára feltett közlemény (amit a Népszava szúrt ki) beszámol arról, hogy a Belügyminisztérium elzárkózása ellenére, a NAV-nál sikerült elérni, hogy az intézményeik többségénél engedélyezze a köztartozások beszedése érdekében indított végrehajtási eljárások felfüggesztését, azaz, hogy miniszteri engedély hiányában is hozzájussanak a normatíva egy részéhez. Ennek ellenére, június 9-én (a bérek kifizetésére vonatkozó törvényi határidő utolsó napján) kiderült: a kormány a MET oktatási és szociális intézményeit júniusban megillető normatívákból több mint 130 millió forintot visszatartott. Ebből több, mint 23 millió forintot a NAV által engedélyezett végrehajtás-felfüggesztés ellenére vontak le (aminek visszaszerzése érdekében megtették a szükséges intézkedéseket). Emiatt a munkatársaik bérének csak egy részét tudták kifizetni, de mindent megtesznek, hogy a fennmaradó bért pótolják, amint tudják.

A dokumentum arra is emlékeztet, hogy az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a nekik járó normatívákból. Most is csak a MET és az Oltalom számára 2022-ben felajánlott egy százalékok tették lehetővé, hogy a súlyos nehézségeik ellenére, a korábbi hónapokban minden bért ki tudtak fizetni.

 

A gondokra végleges megoldást a jogellenesen megvont egyházi státuszuk helyreállítása jelenthet. De még a jelenleg az egyházi törvény szerint bejegyzett egyházi státuszuk véglegesítése sem történt meg, ugyanis a magyar állam – ezúttal az ügyészségen keresztül – igyekszik mindenféle ürüggyel megakadályozni azt. A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla számukra kedvező döntése után, az ügyészség újabb jogorvoslati kérelemmel a Kúriához fordult, ahol az ügy elbírálása akár egy évet is igénybe vehet – közölte Iványi. Egyúttal arra is emlékeztetett, perre készül azzal a céllal, hogy a magyar állam megtérítse nekik az egyházuk technikai számának jogtalan elvételéből adódó jelentős összeget, amit húszezer ellátottuk megsegítésére és intézményeik működtetésére fordíthattak volna (erről részletesen itt számoltunk be).

Miért vannak még mindig a célkeresztben? Ez a kérdés jogosan merül fel azokban, akik egy kicsit is követik Iványi Gábor, az általa még a rendszerváltás előtt alapított MET, valamint Oltalom Karitatív Egyesület ellen Orbán Viktor mindenkori kormánya és az ő kormányzása idején működő hatóságok által folytatott hadjáratot. Herényi Károlynak tettük fel ezt a kérdést.

Ennek két okát is látja a volt MDF-es politikus, az Oltalom közösségi rádiójának egyik munkatársa. Egyrészt: Orbán nem tud ellenségkép nélkül élni, s mindig gyárt magának ilyet. Erre a szerepre pedig Iványi tökéletesen alkalmas a személyiségéből, az Oltalom pedig a milyenségéből fakadóan. A másik ok: Iványi az a lelkész, aki anno celebrálta Orbán Viktor és Lévai Anikó egyházi esküvőjét, s a gyerekeik közül kettőt is megkeresztelt (amit utólag visszavontak). Egykor ugyanis jó volt a viszony kettejük között, de miután Orbán letért a liberális útról, Iványi nem volt hajlandó őt követni ebben a nagy irányváltásban. „Merthogy Iványi Gábor liberális demokrata, aki elutasítja az illiberalizmust, és ennek hangot is ad, Orbán azonban nem tűri a környezetében azt, hogy szembeszálljanak vele” – szögezte le Herényi, rámutatva: mindeközben a miniszterelnököt cseppet sem érdekli, hogy a bosszúja több ezer hajléktalanon, a szegénységi küszöb alatt élő családokon, gyerekeken csattan.

Párhuzamos példaként említette a Országos Roma Önkormányzatot, amelynek a fenntartásában működő két iskola sem jut hozzá az állami támogatáshoz (ahogy azt a Népszava megtudta – a szerk.). Tőlük is a normatív támogatást vonták meg, holott magában az elnevezésben is benne van, hogy az jár, hiszen állami feladatokat látnak el – emlékeztetett Herényi. Mint hozzáfűzte: az oktatás és az egészségügy terén például Iványiék iskolákat, bölcsődéket, illetve hajléktalan kórházat, fogászatot is működtetnek. Az amiatt járó normatívát vonják meg tőlük, „aminél aljasabb és embertelenebb dolgot nehezen tudok elképzelni” – mutatott rá a volt MDF-es politikus.

Ilyen körülmények között vajon meddig tudják fenntartani ezeket az intézményeiket Iványiék? – kérdeztük. Iványi Gábor mostani nyilatkozatában már látszik, hogy a dolgozói – több mint ezren vannak – már kezdenek rosszabb körülmények között élni, mint azok, akiken segítenek – fogott a válaszba Herényi. „Már csak az ő emberségük, lelkiismeretük, s a feladat-tudatuk az, ami tartja bennük a lelket. Ha azt tönkre teszik, annak társadalmi méretekben mérve is tragikus következményei lesznek” – figyelmeztetett, keserűen megjegyezve: Orbánnak persze nem ez az egyetlen ilyen antihumánus intézkedése.

Hírklikk