Nemzetközi Néptáncfesztivál Szegeden

Posted by

turizmusonline

Öt ország hét együttesének művészei mutatkoznak be a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amely csütörtökön kezdődik Szegeden. Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc ötlete alapján – a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl.

Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli. A pandémia miatt azonban felborult a megszokott rend, az elmúlt két esztendőben az elsősorban az ifjúsági korosztály számára szervezett Martin György-fesztivált rendezték meg, idén azonban visszatérnek a külföldi társulatok is Szegedre. A fesztiválon négy külföldi együttest látnak vendégül, azokat, amelyek a 2020-ban a járvány miatt utolsó pillanatban lefújt rendezvényen is felléptek volna: a Labëria Néptáncegyüttest az albániai Vlorë-ből, a Vila Néptáncegyüttest Újvidékről, a Vajdaságból, a Juroąík Néptáncegyüttest a szlovákiai Nagymihályról (Michalovce) és a Hasad Néptáncegyüttest a törökországi Zonguldakból. Mellettük fellép három helyi társulat is: a Szeged Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyesület és a Délikert Néptáncegyüttes.

A fesztivál csütörtökön a belvárosban a hagyományos zenés-kosztümös felvonulással indul, melyet a megnyitó követ a Dugonics téren. Este a Kisszínházban rendezik a folklórestet, amelyen az együttesek bemutatják programjukat. Pénteken a külföldi együttesek négy művelődési házba látogatnak, ahol egy-egy órás műsort adnak. Szombaton rendezik a Nagyszínházban fesztivál gálaműsorát, melyen az együttesek legjobb számaikból adnak ízelítőt.

Itt adják át az egyik külföldi együttesnek a Szegedi Papucsért Alapítvány felajánlásából a Szegedi Arany Papucs díjat, melyet a folklórest közönségének szavazatai alapján ítélnek oda.