Eldőlt, hogy indiai tulajdonosa lesz a Dunaferrnek

Posted by

Végül 55 millió euróba került az üzlet a Liberty Steelnek
hvg.hu

>A Fővárosi Törvényszék a honlapján tette közzé , hogy sikerrel zárult a Dunaferr eladása: a vevő a Liberty Steel Central Europe Kft, a hasonló nevű indiai cég magyar leányvállalata. A vételár végül 55 millió euró lett (mai árfolyamon közel 21 milliárd forint), az ajánlattételkor a minimumár 52 859 205 euró volt.
Ahogy júniusban megírtuk, mindössze két indiai cég maradt versenyben, miután az ukrán pályázókat adminisztratív okok miatt kizárták – a felvásárláshoz szükséges a nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben, ám, hogy ezt nem igényelték, vagy nem adták ki nekik, azóta sem derül ki –, a svájci jelentkező, a Trasteel nem fizette be határidőre az ugyancsak szükséges négymillió eurós óvadékot, míg a magyar Trinec Property-t azért zárták ki, mert „a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján nem teljesítette”.

A Liberty Steel győzelme azért sem meglepetés, mert eddig is ők tartották életben a céget: 2023 elején három hónapra ők adtak például alapanyagot, hogy a kohót ne kelljen leállítani, mert az végzetes lett volna a cég számára, hiszen újraindítása minden, csak nem egyszerű. Az is biztos, hogy a tulajdonosnak végül az 55 millió eurónál is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia: a Dunaferr a legutóbbi hírek szerint 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, ám mivel ezek az adatok még tavaly év végiek, az is lehet, hogy azóta ennél magasabbra rúg az összeg. És nem ez az egyetlen gond: ahogy korábban is írtuk, a Dunaferrt végül megvásároló vállalatnak nemcsak a vételárat kell előteremtenie, hiszen az értékesítési felhívás szerint legkevesebb 37 milliárd forintnyi
azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr egyáltalán visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit, amelyek híján már rég be kellett volna zárni. Erre már csak azért is szükség lenne, mert környezeti károk eddig is voltak, ezekről a hatóságok tudtak is, szankcionálták is, ám nem akadályozták meg.