Befóliázott könyvek – hatósági büntetések

Posted by

media1.hu
>A könyvesboltok így próbálják meg elkerülni a hatósági büntetéseket a LMBTQ-érintettségű tartalmak szabályellenes terjesztéséért.
A múlt hónapban a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) tulajdonába került Libri illetékese a Telexnek megerősítette , hogy a melegellenes pedofiltörvény miatt a könyvesboltjaikban mostantól kezdve befóliázva árulnak egyes könyveket, hogy a vásárlók ne tudjanak belelapozni. A portál azt írja, a gyakorlat egyelőre nem egységes, ugyanis van olyan budapesti Libri bolt, ahol az LMBTQ érintettségű könyvek még nincsenek átlátszó fóliával bevonva.
Mint arról a Media1 is beszámolt , a közelmúltban a Librinél és a másik nagy könyvterjesztő vállalatnál, a Líránál is hatósági ellenőrzések zajlottak, és
elkezdődtek a büntetések is. Meg nem erősített információk szerint volt már olyan ifjúsági könyv, ami miatt 1 millió forintos büntetést szabtak ki, mivel nem a megfelelő polcon árusították.
A Libri mostani döntésére azután derült fény, hogy Rácz Stefán Tibor író posztolt arról a Facebook-ra egy videót , hogy az egyik budapesti bevásárlóközpontban a Librinél több kötet is átlátszó fóliával van bevonva. Az író a videóban azt mondta, olyan könyvek is be voltak fóliázva, amelyek nem kifejezetten LMBTQ-emberekről szólnak, de mellékszálon megjelennek bennük például meleg karakterek. A befóliázott kötetek között volt az az ifjúsági könyvsorozat is, amit Rétvári Bence KDNP-s államtitkár korábban már pellengérre állított.
Ismeretes, hogy 2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így
a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.
A Telex cikke megjegyzi, hogy a törvény előírásai különösen ellentmondásos helyzetbe hozhatják a vidéki könyvesboltok jelentős részét, mert azokban a boltokban, amelyek iskola vagy templom 200 méteres körzetében vannak, lefóliázva sem lehet árulni ilyen könyveket. Sok kisvárosban viszont a városközpontokban nagyon közel vannak egymáshoz iskolák, templomok és könyvesbolt is.

A legfrissebb hír:

12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra könyvesbolt-hálózat fenntartójára – derül ki a csütörtök délután az MTI-ben megjelent közleményből. A kormányhivatal azt vizsgálta, milyenek „a forgalmazási körülményei” a Líra Kiskereskedelmi Kft. boltjaiban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványnak – vagyis hogy a cég megfelel-e az LMBTQ-ellenes törvény és annak végrehajtási rendeletében rögzített kívánalmaknak. A hatályos jogszabályok alapján az LMBTQ-témával bármilyen szinten foglalkozó könyveket le kell fóliázni, és nem kerülhetnek az ifjúsági könyvek közé.
Sára Botond főispán hivatalának közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”. Az elkövetett jogsértés miatt a kormányhivatal 12 000 000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására.