Az osztály kiszámíthatalan hülye gyereke

Posted by
Kard
>Aki nem ismeri a közel-keleti alkufolyamatokat, azt talán meglepte, hogy tegnap este, még a vilniusi NATO-csúcson a szultán megegyezett a nyugati szövetség vezetőivel: hozzájárul a svédek felvételéhez. Én a tegnap délelőtti licitnél kezdtem biztos lenni a dologban, amikor a nyilvánvalóan lehetetlen EU-csatlakozást kérték cserébe. (Persze, 50 éve erre hajtanak, csak hát időközben a duplázódott lakosságukkal a legnépesebb ország lennének, stabilan évi egymillió többlettel, és az unió nyilván szeretné, ha a legtöbb szavazatot a mohamedánok adhatnák le, szóval ez felejtős.)
Lehetett tudni, hogy van itt valami, messze nem ilyen súlyú dolog, amit viszont megkapnának, és akkor mehet az alku, függetlenül attól, hogy kurd menekültek élnek Svédországban és az északiak nem igazán akarják őket ebben korlátozni.
A mi külügyünk, sajnos, ezt megint jól benézte. Beálltunk a szultán s*ggébe, hogy ne ő legyen az egyetlen és mondhassa az alkuban – ami saccra amerikai repülőgépekről folyt – hogy de hát nem ő az egyetlen ebben a fékezésben. A gépeket valószínűleg megkapta, cserébe valamit barnult a renoméja, kibírja. A nagyobb baj, hogy a barnulásból fröccsent ránk is, az alkuból nekünk semmi nem jut.
Az hagyján: a szultán láthatóan nem is szólt nekünk, hogy mire készül, magunktól meg nem volt annyi eszünk, hogy kiszámoljuk. Ráér a ratifikáció ősszel is, nyugtatott a rubelfidesz a parlamentben. Na, most aztán járhatja majd végig a honvédségi gép Európa nyaralóhelyeit, összeszedni a képviselő urakat. Saccra még a héten, mert utolsók nyilván nem szeretnénk lenni. Pedig a török simán képes ezt is eljátszani.
Hány ilyenre van még szükség ahhoz, hogy észrevegyük: az ilyen megakasztásokat a saját érdekeink védelmére kell tartalékolni, nem a wannabe haverok (Putyó, Erdo) felé tett céltalan udvarlásból? Rájövünk most, hogy arra se vették az időt, hogy szóljanak: fiúk, most belemegyünk az alkuba, eljátszhatjátok a tökös kiszállást? Rájövünk most, hogy álljunk be a NATO-sorba vagy most, amikor a törökök is mintagyerekek (ha valaki utánanéz: a héten eléggé keményen besoroltak az ukrán irányba), maradunk egyedül az osztály kiszámíthatatlan hülyegyereke?