Ameddig a diktatúra nyakörve enged

Posted by

>Vakmajom

>Kommunista rombolás: 1000 milliárd dollár kár.
Felszeletelés, piacoktól való eltiltás, milliárd dolláros felügyeleti büntetések, meggátolt részvénykibocsátás: ilyen és ehhez hasonló szankciókat kaptak a kommunista államtól a kínai tech óriáscégek, mióta Jack Ma beszólt a felügyeletnek, hogy kőkorszaki és tkp. menjen a francba, finoman szólva, lehet vulgárisabbat is hozzá gondolni. Nem lehetnek nagyobb hatalmúak mint a pártfőtitkár. Ez nem Amerika: itt nem szólhatsz be az elnöknek, hogy akkora seggfej, hogy rakétára teszed és kilövöd az űrbe. Nem lehetnek ezért igazi globális méretű cégek sem, ha túl naggyá válnak, jön a Párt és lefejezi őket. Ha beszólnak, ha nem.

A kínai modell ezzel elérte határait: a tervutasítás nem egyeztethető össze a szabad piaccal. Tágabb és hoszabb távú következményei is vannak annál, mint hogy az Alibaba, az Ant, a Tencent és a többi kisebb kínai cég és részvényeseik mennyit veszítettek ezzel, annál az 1000 milliárd dollárnál sokkal nagyobb veszteség az, hogy a tulajdonosok és befektetők megértették, bármikor jöhet egy pillanat, amikor az amúgy prosperáló cégre a Párt bárdja lecsap. Megnősz? Kinyírnak. Kínában a tulajdonod nincs biztonságban, nem véd meg a jog, még a világ egyik leggazdagabb embereként sem. Még jó, ha mehetsz farmokat látogatni. Ergo a legnagyobb ötleteiket nem Kínába fogják vinni, ami egy óriás szörnyállam, hanem a szabad világba és elsősorban Amerikába. Összeszerelést tán igen, stratégiailag szenzibilis gyártást nem. Tehát ami a kínai gazdaságnak veszteség, az a szabad világnak nyereség. Amikor az Alibabát felszeletelik, a globális konkurensek röhögnek a markukba.

És az egész cégbüntetősdi ezért jelentősen leviheti a kínai gazdaság jövőbeli növekedési ütemét, az is lehet, hogy, megfejelve a romló demográfiával és az ingatlanbuborékkal, ez (volt) az a pont, ahol megreked(t) a közepes fejlettség csapdájában. Aminél tovább jogállam nélkül nem lehet jutni. Még szerencse.
https://www.bloomberg.com/…/jack-ma-s-clash-with…
https://companiesmarketcap.com/alibaba/marketcap/

Címkép: Jack Ma