Orbán egyedül maradt

Posted by

New York Times
>Erdogan támogatja a svéd NATO-tagságot
>Törökország hétfőn beleegyezett abba, hogy szabaddá tegye az utat Svédország NATO-csatlakozása előtt, ami hirtelen fordulatot jelent, és lehetővé teszi a szövetség számára, hogy az egység és egyetértés  képét sugározza egy kritikus jelentőségű csúcstalálkozón, amelynek célja, hogy felkészüljön egy hosszú háborúra, amelynek célja Oroszország ukrajnai inváziójának visszaverése lehet.

Svédország küszöbön álló csatlakozása győzelmet jelent Jens Stoltenbergnek, a NATO 2014 óta hivatalban lévő főtitkárának, aki a múlt héten beleegyezett, hogy még egy évet marad, hogy segítsen irányítani a háborús erőfeszítéseket, amelyekben a NATO nem harcoló fél, de a fegyverek szállítója és ezek használatára is kiképzést nyújt . Törökország elnökére, Recep Tayyip Erdoganraintenzív nyomás nehezedett, különösen Biden elnök részéről, aki vasárnap Európába tartva felhívta a török vezetőt.

Lesz még egy jelentős, bár szimbolikus aktus: Ukrajna és a NATO kapcsolata “tanácsi státuszba” kerül, ami azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú kérdésekben Ukrajna egyenrangú félként ülhet majd a 31 tagállam mellett, anélkül, hogy például Magyarország blokkolni tudná a részvételét. Oroszország egykor ezt a státuszt birtokolta a Krím annektálásáig; ennek megadása Ukrajnának egyértelmű üzenet Putyinnak.

A csúcstalálkozón jóváhagyják a szövetség új védelmi kiadási tervét is, amely a 2014-ben elfogadott terv helyébe lép, és amely szerint a szövetségeseknek a bruttó hazai termék 2 százalékát kell a hadseregre költeniük, és ennek 20 százalékát felszerelésre.

Orbán Viktor is elrepült a csúcsra. Úgy érkezik meg, hogy az ő Magyarországa az egyetlen, amely még nem hagyta jóvá a svéd NATO csatlakozást.

Címkép: Kristersson svéd miniszterelnök kezet ráz Erdogannal és Stoltenberg figyel