Elkészült a Soros-szótár, és ez nem vicc

Posted by
Telex

Bődey János

„Soros György szervezetei által a bevándorlók EU-ba jutásának megkönnyítése céljából osztogatott többnyelvű, útmutató füzet” – ez az idézet a szó szerinti definíciója a Soros-szótár kifejezésnek a Soros-szótár nevű kiadványban. Hogy mi ez a kiadvány? Egy hosszú éveken át készült szócikkgyűjtemény minden olyan magyar kifejezésről, amely valaha megjelent a hazai sajtóban, és szerepel benne, hogy „Soros-”. Azt hihetnénk, hogy csak egy erős poénról van szó, pedig a szótár valójában azt bizonyítja, mennyire véresen komoly ez a jelenség: az elmúlt években olyan méreteket öltött a sorosozás, hogy az már a teljes magyar szókincs 1 százalékában tetten érhető.

A zsebszótárnak Varga Zoltán és Szemes Máté a szerzői, akik öt éven át gyűjtögették a magyar sajtóban megjelenő Soros-szavakat, és ezalatt több mint 600 olyat találtak, amely Soros György vezetéknevével kezdődik. Ezek közül sok ismerősen cseng, mint a Soros-egyetem, a Soros-kotta vagy a Soros-terv, de akadnak olyan, egészen furcsának ható kifejezések is benne, mint a Soros-sütiforma. A könyvből mi is kaptunk egy példányt, ugyanis a korábbi indexes, illetve a mostani telexes munkásságunk nyomán 21+2 Soros-kifejezés került a szótárba. Ilyen például a Soros-póló (a Hétköznapi Csalódások botrányos raktárkoncertes sztorijából), de a kiküldött közlemény szerint hozzánk köthetőek a Soros-őrület, a Soros-téboly vagy a Soros-vonat szavak is, tehát aktív tettestársak vagyunk a Soros-nyelvújításban. A Soros-nyelvújítás kifejezés egyébként nem szerepel a szótárban, szóval ebben a percben hozzájárultuk a második, bővített kiadáshoz is.

Nyilván sokakban felmerül, hogy egy vicckiadványról van szó, de Rácz Attila kollégánk, a Telex olvasószerkesztője egy hétvégén keresztül forgatta a zsebszótárat, és szakmai szemmel nézve arra jutott, hogy:

„Szerkezetét és külső jegyeit tekintve a Soros-szótár a Magyar értelmező kéziszótárral (ÉKsz.) rokonítható. Így túl azon, hogy a Soros előtagú szóösszetételek ábécérendben követik egymást, a készítők megadják például a címszavak szófaját és gyakoriságát. Az ÉKsz.-hez hasonlóan ez a kiadvány is azt tekinti központi elemének, hogy a lehető legpontosabban elkülönítse és meghatározza a benne szereplő szavak jelentését. A definíció után szereplő, kurzívval szedett példamondatok után minden esetben szerepel a forrás is, amely az esetek túlnyomó többségében egy-egy sajtótermék. A szótár szakmai alapvetéseit összegző Tartalmi tájékoztatót a Szócikkmagyarázó, valamint a Rövidítések és jelek fejezet egészíti ki és teszi teljessé, jelezve: a készítők nemcsak komolyan gondolták, hanem komolyan is vették a kitűzött feladatot.

Összességében a szótár már csak a példamondatok számossága miatt is figyelemre méltó gyűjtés, kordokumentum jellege megkérdőjelezhetetlen.”

A készítők nagyon tudatosan tartózkodtak az egész jelenséggel kapcsolatban a véleményük megjelenítésétől vagy bármiféle saját álláspont kialakításától, kifejezetten arra koncentráltak, hogy az adott Soros-szót a szövegkörnyezeti kontextusában értelmezzék, vagyis ahogyan a politikusok, propagandisták vagy újságírók használták.

A könyvben összesen 626 szócikk található, ami a Magyar Nyelv Értelmező Szótárában szereplő 60 ezer körüli szócikk alapján a magyar szókincs körülbelül 1 százalékát teszi ki. Vagyis az aktív sorosozás nagyjából 2015-ös kezdete óta a teljes magyar szókészlet 1 százaléka sorosozódott már össze.„Könyvünk egy egészen kivételesen jelenségre világít rá, mely ugyanúgy olvasható a jelenkori nyelvi szókincsbővülés folyamatának, mint a kortárs politika nyelvi hatalomért folytatott küzdelmének lenyomataként” – írják a tájékoztatóban. A Soros-szótárat 4200 forintért lehet megvásárolni, a honlapján pedig bárki bejelenthet olyan Soros-kifejezéseket, amelyek még nem szerepelnek a kiadványban.

További érdekesség, hogy 200 különböző forráshelyről gyűjtöttek a szerzők, így jött össze az összesen 626 darab szócikk, 857 darab definíció és 409 szinonima. A Soros-szavak kitalálásában a kormánymédia két ékköve, a Pesti Srácok és az Origo jeleskedik a legvitézebb módon, ők közel 60 új Soros-kifejezést hoztak létre a Soros-trend kormányzati elindítása óta. A legrészletesebb kifejezés ilyen szempontból minden Soros-kifejezés Soros-epicentruma, a Soros-terv, amely hét mellékjelentéssel és 6 jelentésváltozattal bír.

A szerzők a CEU-n és az amerikai nagykövetségen keresztül egyébként magának Soros Györgynek is szeretnék eljuttatni a kötetet.

Dr. Máriás: Soros és Orbán