A bégum ötszáz milliója

Posted by

Szűcs R. Gábor
>Ez Jules Verne egyik regényének címe. A rendkívül termékeny íróról sokan azt hitték, hogy Verne Gyula és magyar, lehet, hogy népszerűbb volt itthon, mint Franciaországban. Nos, a regény kiinduló pontja, hogy két fickó hatalmas vagyont örököl a bégumtól, aki indiai király, és majdnem olyan gazdag, mint Mészáros Lőrinc. Az egyik örökös jóra: békés építkezésre, a másik rosszra: fegyverkezésre költi. Nos, én nem tudom, mire költött ötszáz millió forintot (különböző valutákban) Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, vagy Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely. Azt sem, hogy volt-e ilyen ötszáz millió (különböző valutákban – a hírhozó sem bízik a forintban, naná!). Miután egyszerű, avagy szürke közgazdász vagyok, a közigazgatási államvizsga miatt végzett nemzetközi és a konzuli jogtól eltekintve mindössze három félévnyi jogi ismerettel, abból is egyik kereskedelmi, arról sajnos fogalmam sincs, hogy ha tettek is valamit, az egyáltalán bűncselekmény-e vagy vétség. De azért azt tudni vélem, hogy jogerős ítélet nélkül ártatlanok, s azt is hallottam, hogy a titkosszolgálat sem talált semmit. Ámbár, az azért fölmerült, mit keres ebben a titkosszolgálat. Már látom,hogy huszonhét, szerszámlakatosnak, ápolónőnek, birsalmafának, vagy kolbászos rakott krumplinak álcázott ember ólálkodik a két érintett körül, farkukat lengetve, mint egy
Pegazus, titokban vizeletmintát vesznek tőlük, s talán még a székletüket is lehallgatják. Hát, igen. A gyanú az gyanú. De már most úgy kezeli őket a Napi Szócső (ebből van vagy ezer, koszt vasz koszt), mintha ők lennének Hasfelmetsző Jack és a Nyolcadik Utas – felváltva. Holott tényeket még nem állapított meg senki.

Amennyire szerény, fent felsorolt jogi ismereteim engedik, bizonyíték nélkül nehéz a vádló élete, erre a legnépszerűbb példa A tanú című kisregény és film: tanú nélkül, bizonyíték nélkül még egy jóízűt koholni se lehet. Eközben Magyarország miniszterelnöke saját kísérőik fényképei által bizonyítottan luxusröpköd a Honvédség gépén, háborús vészhelyzetben(!) a festői Itáliában, de nem ám a reneszánsz gyönyöreit keresve, hanem pusztán Guccit venni, nejestül, biztosan árleszállítás volt, megcsípte. Az igazságügyi miniszternek fingja sincs, mivel foglalkozik az ő helyettese néhány milliónyi baksisért, nyomorult emberek utolsó hajlékait kiárusítók pénzén risztelve. Az uniós pénzből épített, máshonnan átvezényelt szerelvénnyel közlekedő játékvasútja, üresen pöfög, röfög, sípol, és rohad lefelé, mert a kutya se kíváncsi rá. Ő maga se. Ezermilliárdos adósságba veri magát az ország Kínának, még mi fizetünk a bennünket mérgező, eleve elhibázott óriásberuházásokért, mert semmi másra és senki másnak nem vagyunk jók, lefekszünk egy –két garasért, kis hal, jó hal, nagy meg úgy sincs. A Császári és Királyi Futballakadémia csapatában nyugdíjon túli kokinkínai és bungaföldi veteránok játszanak heti milliókért, a bajnoki meccsen annyi a néző, ahány az ingyenjegy, a miniszterelnök baráti köre által talált pénzből alapított „futballcsapatok” nézik egymást a pályán.

Milliárdjainkért készítenek nézhetetlen filmet volt és nem volt magyar hírességekről sofőrökből lett kóklerek, üresfejű gigerlik. A baráti kör degeszre keresi magát a halálon, ha nincs járvány, hát majd zsebre teszik a diagnosztizáló eszközöket, mindent, amiben pénz van, mindent, ami ér valamit, mindent, amivel gyógyítani lehet, hulljon a férgese: mind férgesek vagyunk. A gyerekek lassan többet tudnak, mint a tanárok, mert az igazi tanárok már nincsenek itt, de azért a gyerek erkölcsére vigyázni kell, a tévéhirdetések szigorúan korhatárosak (ilyen a világon sehol nincsen), a tízéves kislánynak tilos bármit s tudnia menstruációról, mert menstruálni is csak tizenhat éven felülieknek szabad. Divat az álszent, Krisztus megcsúfolása, nem mintha hinnének bármiben: ez is üzlet. Megköttetett a magyar egyházakkal, a Párt nagyobb dicsőségére. Másfelől olyan rabbi is van, aki házhoz megy egy kis burkolt zsidózást hallani. És tapsol. A magyarságot lengető miniszterelnök úgy néz ki, mint egy rizsgombóc gatyában és úgy viselkedik, hogy egy lepukkadt italboltból is kigolyóznák, de ő képviseli a Hazát, Isten kegyelméből, ámen.