Szabad Oroszországért Légió segíti Ukrajnát

Posted by

Újabb támadásokra készül Oroszországban a Szabad Oroszországért Légió – mondta el a Putyinellenes oroszokból álló partizánsereg vezetője. A csak Cézár néven ismert férfi a Guardian beszámolója szerint kijelentette: Újabb meglepetéssel készülünk az jövő hónapban, és azután. Az lesz a harmadik hadműveletünk. Aztán lesz egy negyedik és egy ötödik. Nagy terveink vannak. Minden területünket fel akarjuk szabadítani.

Ahogy arról az rtl.hu februárban beszámolt, a Szabad Oroszországért Légió 2022 márciusában alakult meg. Az első tagjaik olyan katonák voltak, akik nem sokkal azután dezertáltak az orosz hadseregből, hogy Moszkva február 24-én megindította az inváziót. Kiáltványukban úgy jellemzik magukat, mint „Oroszország szabad polgárai, akik felelősséget vállalnak magukért, és harcolnak egy új Oroszországért”. A légió egységei májusban az oroszországi Belgorodnál több páncélozott járművel, tüzérségi támogatással elfoglaltak egy orosz határőrsöt. Majd ezt követően két települést vonhattak az ellenőrzésük alá, Gorkovszkijt és Scsetinovkát, és elfogtak tíz orosz katonát. Cézár közlése szerint a légió két tagja halt meg.

Cézár egy ukrán lapnak adott interjújában reagált azokra a beszámolókra, hogy a légió szélsőjobboldali, ultranacionalista szervezet lenne. Saját magát az alkotmányos monarchia híveként jellemezte, közölve, hogy a légió tagjai között az orosz társadalom minden rész megtalálható, és vannak köztük baloldali és jobboldali emberek is. Ami összeköti őket, hogy ellenzik Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmát, akit bűnözőként jellemzett, aki egy „maffiakormányt” vezet Moszkvában, és mostanra olyan paranoiás lett, mint Sztálin az utolsó éveiben.

Cézár elmondta, hogy “több ezer” ember hajlandó csatlakozni a soraikhoz, és addig folytatják a portyázást a határon, amíg erőik elég nagyok lesznek ahhoz, hogy megrohamozzák Moszkvát.