Pénz a lelke mindennek?

Posted by

Balogh Krisztina

>Ma este Ankával részt vettünk az Elfeledett újpestiek kiállítás megnyitóján (amit Rajk László-Gyekiczky András pápai, Elfelejtett szomszédaink kiállítása ihletett), utána besétáltunk a Szabadság térre. Tettünk egy Tüköry – Arany János – Október 6. utca kört, és amikor a Szabadság tér sarkán lévő Hotel Vernóhoz értünk, javasoltam, nézzük meg Tombor Zoltán fényképeit.

Ezt a szállodát az Iberostartól vette meg 2021-ben a BDPST Group (Tiborcz István), kreatív igazgatója Orbán Ráchel. Nemrég olvastam a belső terek kialakításakor érvényesülő belsőépítészeti, művészeti koncepcióról, melynek inspirálója Orbán Ráchel, de Orbán Sára és csapata is részt vett a kivitelezésében, és fontos része a remek portréfotós által készített képsorozat. A recepciós (a recepció egy íróasztal a bejárat mellett) kicsit csodálkozott, mondta, hogy csak nyugodtan menjünk be, a képek a hallban láthatóak.

A fényképek egy-egy növényt, parkrészletet, fiatal nőt ábrázolnak. A falakon sok a cserepes zöld növény, egyértelmű a „dzsungel” koncepció (lehet, a Király utca 26. alatti, trópusi hangulatú étterem-butikhotel ihlette), az asztalokon és pultokon művészettörténeti könyvek. A tér egyszerre próbál családias, trópusi és művészies, elegáns és bohém lenni. Az egyik kanapén egy fehér inges, barna bőrű férfi épp befejezte a telefonálást. Kérdezte, tud-e valamiben segíteni. Mondtam, hogy csak a képeket nézegetjük.

– Ez a szálloda az Orbán családé és a felvételek náluk készültek – mondta.
– Úgy tudom egy botanikus kertben készültek – válaszoltam.
– Igen, az is az övék – mondta.
– De nem egy állami arborétumban? – kérdeztem. – Alcsúton? – kérdezte Anka.
– Lehet, hogy ott – mondta a férfi.*
– De az eddig állami tulajdonban volt – ismételtem hitetlenkedve.
– Hát, most már nem az. Akinek van, annak van – tette hozzá békésen, elismeréssel. (Ez a mondat még szomorúbb volt attól, hogy szegény embernek hiányzott három első foga.) –
– Onnan van neki, hogy tőlünk elvette – válaszoltam.
– Nézzék, én a miniszterelnök urat nagyon kedvelem, itt volt személyesen, nagyon kedves volt, az elnök asszony is – mondta a férfi.
– Itt álljunk meg a beszélgetésben – válaszoltam, és sarkon fordultunk.
– Hát jobb, mint a Gyurcsány volt – tette hozzá.
– Gyurcsány nem fosztotta ki az országot – mondtam.
– Mégis, hogy van ez, bejövök egy szállodába és Orbán Viktor dicsőítését kell hallgatnom? – kérdeztem nyomatékosan.

Nem vártam választ, a kijárat felé indultunk. A recepciós csodálkozva nézett.

A szálloda előtt két óriási terepjáró állt, egy fiatalember vigyázott rájuk. Az egyik királykék Mercedes, a műszerfalán kézzel írt „Hotel Verno” tábla.

Ha beültünk volna vacsorázni a szállodához tartozó, szintén trópusi hangulatú étterembe, lehet, a Orbán-Tiborcz házaspár lett volna asztalszomszédunk.

* A képek a Botaniq Turai Kastély kertjében készültek – ami szintén a BDPST tulajdona.
A hotel koncepciójáról így art a Turizmus.com: https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/patina-es-dzsungel-verno-house-otcsillagos-szalloda-bdpst-1186548