Na, ezek azok!

Posted by

Pársoros jegyzetek

>Nagy Bandó András

>Aki eddig nem tudta volna, hogy kik is azok, most megláthatta. Nem könnyű szavakba foglalni, ez az a sztori, amire legjobb azt mondani: ezt látnod kell!

Tekintsük úgy, ahogy illő: áll a parlament zárt osztállyá tett folyosóján két, láthatóan értelmes ember. Az egyik a miniszterelnök, tehát a közszolgák elnöke, a másik a fürkész bizniszman, aki mellesleg külügyes is. Kedélyesen cseverésznek, témájuk ezer akad, mostanság különösképpen: csődközeli helyzet, égig érő, a Holdról is látható infláció, melyhez fogható ezekben a napokban sehol nincs Európában, még ott se, ahol nem háborús helyzet, hanem konkrétan háború van, továbbá közoktatás, tanárhiány, egészségügy, orvoshiány, elcsellózott költségvetés, orbitális hiány, és akkor még ezek a megveszekedett háborúpártiak, akik egyúttal dollárbaloldaliak és Soros-bérencek, legfőképp pedig kerékkötői a számlálhatatlan nagyságúvá nőtt EU-s milliárdok hazahozatalának, szóval van, pontosabban lenne miről diskurálniuk, komoly, meglett emberként, na jó, honatyaként.

Ezt a majdnem diskurzussá lett semmittevést zavarta meg Hadházy Ákos, aki parlamenti képviselőként csupán annyit szeretett volna megtudni a miniszterelnöktől, hogy Kairóból hazafelé jövet ki adott utasítást arra, hogy ne a honvágynak engedelmeskedve repüljenek tovább Budapest felé, hanem tegyenek egy ezerkilométeres kitérőt, s a pisai repülőtéren szálljanak le, egy kis nézelődés és shoppingolás kedvéért. Jegyezzük meg: amibe ez a kitérő került, töredéke mindannak, amivel naponta gyarapodik a kedvenc stróman számlája, és csip-csup összeg ahhoz képest is, amibe a hatvanpusztai dácsa kerül, tehát Hadházy akár szemet is hunyhatott volna a dolog fölött, de őt nem olyan fából faragták. Ő kérdez, közben videózik, rögzítené a választ, ami természetesen nem hangzik el. Látható viszont egy Gugyerák-szerű vigyorgás, egy böszme, kényszeredett szájrángatózás, a zavarodottság árulkodó jele, s az ezek mellé csapott, ostoba becsmérlés, jelesül, hogy Hadházy egy sunyi alak, na, most mondd meg. Sompolygó sunyi róka, nem akarunk magának mondani semmit. Mindig hazudik, mindig sompolyog. Egy szőrét hullató sunyi, vidéki róka.

Ennyire telik az ország első számú hatalmasától és gazdagjától, és önkéntelenül arra gondolok, hogy tán jobb is, hogy Lölő a strómanja, mert ő aztán tényleg okos, okosabb Zuckerbergnél. És arra is gondolok, hogy tényleg ilyenek, ezek ők, a hatalmukat minden szinten bebetonozók, a kétharmadnak csúfolt, bátrakból összeállt szolgalelkek irányítói, cérnaszálakon mozgató bábosai, akiktől kérdezni sem lehet, nem szabad, tilos, ők a dölyfös-gőgös, sérthetetlen és kiváltságos uralkodók, a demokráciát leépítő és megcsúfoló kivételezettek.

El is küldik, eltuszkolják, eltuszkoltatják a társaságukban velük vigyorgó talpnyalóikkal a hatalmasság közeléből a kis senkiházi Hadházyt. Semmi helye nincs ott, mert vele nem tudnak beszélni, ő egy szőrét hullató, sompolygó, sunyi róka. Mondja ezt értelmes válasz helyett egy megtollasodott szarka. Aesopus, kedves mesemondó, mi mindent mesélhetnél, ha ma élnél!