A kormány saját érdekeit képviselő magánemberek csoportja

Posted by
Béndek Péter
>A demokráciának sokféle definíciója van, de a legfontosabb tartalmi jegye talán a közjó szolgálata ÉS a nép nagy (a választói többségnél jóval nagyobb) többségének hite abban, hogy a konkrét állam valóban a közjó érdekében VAN és cselekszik, ami nem tévesztendő össze azzal, hogy MINDIG így cselekszik, vagy a döntései a választók mindegyikének ízlésébe, felfogásába illeszkedik. De ha éppen nem így cselekszik, akkor is bírnia kell a nagy nagy többség bizalmát azzal kapcsolatban, hogy ÁLTALÁBAN a közjóért VAN és erre törekszik. Ha ez a hit és bizalom elvész, attól kezdve a hatalom illegitim, autokrácia, diktatúra (ami már csak aszerint változik, hogy milyen eszközökkel kényszeríti ki a döntéseit). A formális, választói többség és az időnkénti formális megnyilvánulása választásokon tehát még nem tesz egy politikai rendszert demokráciává.
Egy politikai rendszer életében vannak kritikus pillanatok, amelyeken egy hatalom legitimitása megfordulhat. A tegnapi parlamenti döntés ilyen — valójában a többedik ilyen, de most elég látványosan ilyen — volt. Legtöbbünk talán nem tudja pontosan — ami elég nagy baj, és meglátszik a tiltakozás gyengeségén –, mit is tartalmaz a tegnap elfogadott pedagógustörvény, ezért ideteszem kommentbe a telex jó összefoglalóját. A törvény tartalmán és elfogadási körülményein jól lemérhető, hogyan történik, amikor egy kormány és adminisztratív egységei elveszítik legitimitásukat: úgy, hogy az általuk hozott jogszabály(ok) evidensen elveszíti(k) a közjó képviseletét. Ekkor a kormány hirtelen átalakul emberek egy önérdekű csoportjává, amelyik a törvény erejével KÉNYSZERÍTI embertársait valaminek a megtételére és más dolgoktól való tartózkodásra. Ez nem sokban különbözik attól, mintha fegyvert tartana az arcukhoz. (Vö. Szent Ágoston.)
Magyarország egy ideje nem demokrácia. Egyre látványosabban nem az, és alakul át — politologice szólva — a kezdeti manipulált demokráciából a hibrid rezsimen keresztül választási autokráciává, és így tovább. A kormányunk már nem kormány, hanem a saját érdekeit képviselő magánemberek egy csoportja, amelyik arra szerződött, hogy a nagy többséget ellenőrzése alatt tartsa, a szellemi és anyagi javaitól megfossza, az életlehetőségeit jelentősen rombolja, az ellenállási képességét letörje.