VIDÉKI róka

Posted by
Pető Péter
>Néhány megjegyzés Orbán Viktor vidéki rókákról szóló elemzéséhez.
Az alaphelyzet: Orbán Viktor februárban Egyiptomban tárgyalt, ám onnan az őt szállító honvédségi gép nem egyből Budapestre, hanem Toszkánába repült. A miniszterelnököt később Firenzében fotózták, ahogyan a feleségével sétál. Azóta nem tudni, kinek az utasítására tették a magyar embereknek súlyos pénzbe kerülő kitérőt Olaszországba.
1. Amikor Hadházy Ákos erről kérdezte a miniszterelnököt, a kormányfő kacarászni kezdett, s kollégáit biztatta rókaügyi analízisre, miután maga azt tudatta a zuglóiak képviselőjéről: „Mindig hazudik, mindig sunyi, mindig sompolyog, mint egy szőrét hullató rossz vidéki róka.” Egy ponton feltűnik a videóban Szűcs Lajos fideszes képviselő, aki tudatja, édesapja azt mondta: nem kérdeztem, ütöttem.
Na de ki az a Szűcs Lajos?
A fideszes képviselő a költségvetési bizottság korábbi alelnöke, akiről annyit kell tudni, hogy kipaterolták a teniszszövetség elnöki posztjáról, hogy a Fidesz nevében Lázár János tegyen rendet utána. Lázár azt közölte, amikor a konszolidáció lezárult, hogy az összesen 4.9 milliárd forintba került. Sikerült például összesen 20 millió dollárt fizetnünk a nemzetközi szövetségnek a magyar szövetség egy kötelezettségvállalása miatt. Hogy kik állták a számlát? Legelsősorban a magyar emberek. Hogy hol van Szűcs Lajos? A parlamentben.
Ja, félreértés ne essék, ott nem őt rókázták le, őt nem gyanúsították hazudozással, sunyisággal. Nyilván azért, mert nemzeti érdek, hogy képviselő legyen valaki, aki milliárdjainkat szórta el, hogy amikor a főnökét kérdezik a magáncélú repülés utasítási láncáról, akkor tudjon szólni, hogy az édesapja nem kérdezett, hanem ütött.
2. Hogy miért vidéki a róka, azt nem tudom. Eddig úgy értesültem, hogy a Fidesz a vidéki identitást nem lenézi, hanem azokat üti, akik azt lenézik. De most megtudtuk, hogy rókából a vidéki a megvetendő.
Sokat tanultunk ma is népi-urbánus állattanból és erkölcsből.