A múlt héten történt – az orvos meghatódott

Posted by

KZs.
>Harmincas roma pár, a Kitti a feleség  angol-németszakos tanár, arca indiános, Márk a férj kétdiplomás közgazdász,  az OTP Bank  osztályvezetője, bőre afrikai színű –   első generációs értelmiségiek, októberre gyereket várnak, a napokban genetikai ultrahang vizsgálatra indultak.. Mikor kiderült, hogy a gyerek egészséges fiú, örömükben mindketten  elsírták magukat. A fehér orvos meghatódott, megkérdezte, megölelheti-e őket, megengedték, hárman örültek.

Előzmények:

–  Somlai Péter szociológus (ELTE társadalomtudományi tanszékvezető) létrehozza s TUDOR Alapítványt. Az alapítvány szombathelyi mentora harmadik elemista korától államivizsgáig  kíséri  Kitti fejlőését, a TUDOR  finanszírozza a mentort és az angol, német  különórákat, Kitti jelenleg diákok által kedvelt. kollegák által elfogadott.  gimnáziumi tanár.

– Sója Miklós görögkatolikus pap 40 évig dolgozott Hodászon, be akarta fogadtatni a faluval a helyi cigány közösséget. Mikor a falubeliek azzal fenyegették, hogy ha behozza a cigányokat a templomba, ők nem jönnek többet,  Sója kiment a cigány-negyedbe,  és néhány hónap alatt a helybeliekkel felépítettek a telepen talán fából egy kápolnát.. Miután  a helyi cigányság megtapasztalta, hogy ilyen is lehet egy keresztény pap, generációk sora vált görögkatolikussá. Márk ebből a közösségből származik, saját erejéből vált diplomássá.