“Tudtam, hogy a Liverpool és Jürgen Klopp az egyik legnagyobb cél Dominik életében”

Posted by

Interjú Esterházy Mátyással

Gabay Balázs
büntető.com

Esterházy Mátyás azt mondja, Szoboszlai Dominik szakmai életútja az időzítést tekintve eddig nagyjából úgy alakult, ahogy eltervezték. A futballista menedzsere egészen lenyűgözőnek érzi azt a tiszteletet, amellyel Liverpoolban szembesültek, és biztos benne, hogy a fiatal magyar labdarúgók csak akkor fognak tudni hasonló karriert befutni, ha a felszín alá nézve megtapasztalják, mennyi lemondásra, alázatra, kitartásra van szükség. Könnyek és fájdalom nélkül nem megy. Interjú.
– Milyen hatással lehet a magyar futballisták kilátásaira, külföldi karrierjére, hogy Szoboszlai Dominiket átigazolta a Lipcséből a Liverpool?

– Elkerülhetetlen, hogy az átigazolás miatt a magyar piacra nagyobb fény vetüljön, szóval biztos, hogy hatással lesz rá, de csak pár nap telt el, nem szeretnék elhamarkodott elemzésbe bocsátkozni. Nagy károkat okozna a játékospiacon, ha most sokan azt gondolnák, hogy azért, mert Dominiket 70 millió euróért sikerült eladni, a többi magyar játékos ára is rögtön háromszorosára emelkedik. Hiszen ez azt jelentené, hogy bár a játékosaink ugyanolyan képességűek, mint az átigazolás előtt, az áruk mégis az egekbe szökik, ez pedig negatív spirált indítana el.

– Beszélgettem néhány hónapja a magyar válogatott egyik játékosával, aki azt mondta, még mindig érezhető, hogy egy szlovák vagy egy lengyel játékost szívesebben választanak külföldi klubok, akkor is, ha a magyar rivális ugyanolyan tehetséges. Ezért is lehet érdekes, hogy milyen hullámot kelt a Szoboszlai-transzfer a hazai piacon.

– Ez igaz, de nemrég épp Horvátországból kaptam olyan üzenetet, hogy bár mindenki tisztában van vele, mennyi tehetséges, képzett fiatal kerül ki a horvát klubokból, 70 millió eurós eladást még ők sem jegyeznek. Persze túlszárnyalhatják, Josko Gvardiol eladásával hamar megdőlhet ez a tétel.

– Szoboszlai Dominik 70 milliós értékesítése csúcs a magyar futballtörténelemben: milyen hatással lehet a te karrieredre, az ügynökségre ez a szintlépés?

– Érdekes, de őszintén mondom, engem ez egyáltalán nem érdekel. Tisztában vagyok vele, hogy úgy emelkedik az én renomém, ahogy a játékosaim értéke nő, ám soha nem fordulhat meg a fontossági sorrend. Nekem az a dolgom, hogy a legjobb karrierutat készítsem elő a futballisták számára, másodlagos, hogy ez hogyan befolyásolja a saját előre jutásomat. Ettől az átigazolástól pusztán annyit várok, hogy a bizalom, amit eddig belénk vetettek, a hitelünk tovább erősödjön, és egyre többen higgyenek abban, érdemes bizonyos szakmai, üzleti döntésekben kikérni a véleményünket. Ez pedig lendítse előre a magyar futballt.

– Mi alapján döntöd el, kiket képviselsz?

– A kollégáim rendületlenül járják a meccseket, erre a tapasztalatra alapozunk, és természetesen kialakítottunk egy ideális játékosprofilt egy meghatározott szempontrendszer alapján, a kritériumoknak megfelelő futballistákat keressük. Figyelembe veszünk sokféle fizikai, technikai, mentális szempontot. Kis létszámban keressük a játékosokat, de annál magasabb minőséggel. Nem vagyunk zsenik, nincs üveggömbünk.

– Hány csapat keresett Dominik miatt idén nyáron?

– Volt több érdeklődő, hálás vagyok minden klub képviselőjének, aki komolyan érdeklődött iránta, de mi most már kizárólag a Liverpoolról szeretnénk beszélni, illetve arról, milyen jövő vár a klubnál Dominikre.

– Nem sok mindent lehet tudni az ilyen volumenű átigazolásokról. Ismert, hogy a vezetőedző vagy a menedzser rendszeresen felhívja a kiszemelt játékost, hogy meggyőzze, de ki és hogyan keresi ilyenkor a játékos ügynökét, és mi történik ezután?

– Ugyanúgy zajlik minden, mint akár a kisebb értékű igazolásoknál, nincs különbség. Én azzal a személlyel tárgyalok a klub részéről, akivel egy átigazolás szakmai és pénzügyi részleteiről meg kell állapodni. Jelen esetben is ez történt, néhány nap alatt meg tudtunk állapodni mindenben, ezután jutott dűlőre egymással a Lipcse és a Liverpool. Ezt követően július 1-jén indultunk mi is Liverpoolba Dominikkel és az édesapjával. Egész nap orvosi vizsgálatokat végeztek rajta, este pedig aláírtuk a szerződéseket. Másnap következett a médianap, az egészen lenyűgöző volt.

– Mitől volt lenyűgöző?

– A fotózás és a különböző médiaesemények mellett az az elképesztő megbecsülés és tisztelet, ami Dominiket övezte, szavakkal leírhatatlan. Elképesztően profi volt minden, nagy élmény volt ebben benne lenni.– Amikor a Liverpool komolyan elkezdett érdeklődni, Szoboszlai Dominik azonnal jelezte, hogy ha a klubok megállapodnak, ő kész indulni? Számára nem volt kérdés, hogy Liverpoolba igazoljon?

– Sok előnye van annak, hogy kisgyermek kora óta Dominik mellett vagyok. Az egyik legnagyobb előny ebből fakadóan, hogy pontosan tudom, mire vágyik, mi a motivációja, milyen életcélokat tűzött ki, mennyi pénzt szeretne keresni. Ezért idén sem volt arra szükség, hogy a nyaralása közepén tájékoztassam a tárgyalások állásáról, egészen addig, amíg komolyra nem fordult a dolog. Akkor hívtam fel, amikor már biztos voltam benne, hogy ha azt mondom neki, indulhatunk Liverpoolba, ő nem fog nemet mondani. Ez a fajta bizalom rettentő fontos, hiszen neki így kizárólag a futballra kell összpontosítania. Tudtam, hogy a Liverpool és Jürgen Klopp az egyik legnagyobb cél Dominik életében, innentől csak az volt a dolgom, hogy egyenesbe tereljem az ügyet.

– Arról beszélgetünk, hogy évek óta vágyott rá, hogy a Liverpoolban futballozzon és Jürgen Kloppal dolgozhasson együtt?

– Nem, inkább arról beszélünk, hogy Dominikkel kitűztünk célokat a karrierjében, és arra törekedtünk, hogy legrosszabb esetben egy éves csúszással, de elérjük őket. Az eddig életútja az időzítést tekintve úgy alakult, ahogy nagyjából terveztük. Mindannyian úgy gondoltuk, hogy megérett a szintlépésre, és hála istennek a Liverpoolnál is így gondolták.

auto_alt

– A Liverpool részéről mi hangzott el, hogyan fest számukra a Szoboszlai-projekt? Milyen poszton szeretnék játszatni? Hová szeretnének eljutni vele?

– Dominiknek talán a legnagyobb erénye, hogy sokoldalú: a két támadó középpályás poszton is tud játszani, illetve a két szélen is. Ha a csapat játékrendszert vált, ő képes alkalmazkodni. Liverpoolban elmondták, hogy hosszú távra terveznek Dominikkel, és szeretnék tovább építeni a játékát. Az egész körítés azt sugallta, hogy nagyra tartják, megbecsülik, hogy náluk játszhat. Ezt üzente az is, hogy megkapta a nyolcas mezt.

– Amit korábban Emile Heskey és Steven Gerrard is viselt.

– Igen. Büszkék vagyunk arra a tiszteletre, amit megadnak neki Liverpoolban, ő pedig örül annak a felelősségnek, ami ezzel jár.

– Mit mesélt Szoboszlai Dominik a Klopp-pal folytatott megbeszéléséről? Akik ismerik a trénert, mondják róla, hogy rendkívül értelmes és meggyőző ember, egyúttal nagyon őszinte is.

– Telefonon beszélgettek, ezután hívott fel Dominik, és azt mondta, elképesztően pozitív érzések keletkeztek meg benne a megbeszélés során. Nekem csak ez számított, nem a részletek, úgyhogy megnyugodtam, és tudtam, hogy mi a következő lépés.

– A háttérben Szoboszlai Zsolt, az édesapa végig szorosan követte Dominik pályafutását, ő kezdte edzeni egyénileg, majd edzette a saját fehérvári klubjában, a Főnixben és folyamatosan rajta tartotta a szemét. Meglehetősen pontosan és racionálisan látja tehát a fia helyzetét. Mit mondott neked a liverpooli átigazoláskor? Miről beszélgettetek?

– Sokszor elmondtam, mi hárman alkotunk egy csapatot. Ha közülünk bárki úgy látta volna, hogy az átigazolás nem szolgálja Dominik érdekeit, akkor nem megy Liverpoolba. Ő is egyetértett vele, hogy jó döntést hozunk. Számára van persze egy külön aspektus, ő most nagyon büszke apa. Neki most meg kell élnie azt az érzést, hogy miután felnevelte a pályán Dominiket, a fia a Liverpool történetének harmadik legdrágább igazolása. Ezt azért nem könnyű feldolgozni szülőként. Hatalmas dicséret illeti azért, amit megtett a gyermekéért, nélküle biztosan nem tartana itt a fia. Most az a fontos, hogy a feleségével és Dominik húgával együtt élvezzék ezeket a pillanatokat.

– Az edzésen kívüli plusz munka, alázat, fanatizmus – ha Szoboszlai Zsoltot hallgatjuk, ő ezeket az elemeket jelöli meg a tehetségen túl, melyek elvezethetnek egy ilyen szerződésig. Te hozzáteszel még valamit?

– Igen, csak az igazi egyéniségek juthatnak el idáig, Szoboszlai Dominik pedig ilyen, ő egy elképesztő karakter.

– Milyen jellemzőkből áll össze ez a karakter?

– Nagyon erős személyiség, hatalmas az önbizalma, igazi vezéregyéniség. Rendkívüli céltudatosság jellemzi, egyúttal nagyon kedves srác. Sok időt töltünk együtt, és sokat beszélgetünk az élet nagy dolgairól. Nem biztos, hogy sokan tudják ezt, de Dominik nagyon rendes ember.

– Tanultál tőle?

– Hogyne. 26 éves voltam, amikor elkezdtünk együtt dolgozni, a szemem láttára vált férfivá. Elképesztő úton mentünk végig, annak minden fájdalmával, gyönyörűségével együtt. Nem lehet egyetlen interjúkérdésre adott válaszban összefoglalni, miken mentünk keresztül ahhoz, hogy Dominik ma a Liverpool játékosa. A sikereket mindenki látja, a küzdelmes hátteret kevesen, főleg azt nem, hogy neki micsoda erőfeszítéseket kellett ehhez tennie. Rengeteg nehézségen, síráson, fájdalmas pillanaton vagyunk túl. Sok interjúban elmondom mostanában, hogy a Liverpool-mezes fotók, a 70 millió eurós ár mögött rejlő rengeteg munkát, az alázatot, a kitartást, és a sok-sok lemondást is látnia kell minden srácnak, aki hasonló sikereket szeretne elérni. Mindegy, hogy futballról vagy az élet egyéb területeiről van szó.

– Az ügynökség játékosai közül eddig Szoboszlai Dominik és Schäfer András igazolt top-ligába. Van-e olyan játékosotok, akinél látsz esélyt hasonló karrierútra? Akár Bolla Bendegúzról beszélünk, akár a koppenhágai Szűcs Tamásról, esetleg másról?

– Bolla Bendegúzról mindenképp elmondható ez, akár egy köztes lépcsőfok beiktatásával. A fiatal játékosaink között is akadnak többen, akik befuthatnak hasonló karriert, a következő években dől el, hogy valóságosak-e a vágyaink.

Címkép: Szoboszlai és Esterházy