Mi mennyi?

Posted by

Fábián András
>Nem szeretem azokat, akik megmondják nekem a tutit. Én nem is akarok az ő köreikhez csatlakozni, de most, ebben a megintcsak kiélezett pillanatban, amikor az Orbáni fasisztoid, antiszociális, népellenes “demokratúra” nyakunkba önti a rémséges “megoldásait”, mégiscsak megpróbálnék értelmezni bizonyos dolgokat. Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy megítélésem szerint Orbán már előre menekül. A legnagyobb problémája ennek a korrupt részvénytársasági kormánynak az, hogy nem tudja finanszírozni az állami költségvetést, mert nincs miből. A tartalékokat, ami kevés még maradt, mind kiszórták már a választás előtt. Ennek kapcsán (is) emlékezzünk Bokros Lajos örökbecsűjére: “Nincs az a béremelés, amit én pillanatok alatt el nem tudnék inflálni.” Orbánék is el tudják. Csak ők maginflációról hablatyolnak, meg év végi egy számjegyűről. Ráadásul a családoknak és az embereknek nem csak ezt az évet kellene valahogyan túlélni, mint Orbánnak. A vazallusok pofáját (bocsánat, éhes szájnyílását) viszont be kell tömni. A Prigozsin-lázadás, amelyről ma már tudjuk ugyan, hogy “nem Putyin ellen” irányult (azért biztosak lehetünk abban, hogy pár ezren szívesen látták volna egy kötél végén fityegve), felvázolta a maffiaállam számára is a vészterhes jövendőt. Ijesztő távlat ez Orbán számára, aki gonosz ugyan, de nem hülye. Pontosan tudja, mert mindent mérnek és értékelnek neki, hogy kezd kitelni az esztendő. Amikor már Orbán ördögi kampányfőnöke, a néhai Finkelstein hajdani jobbkeze, George Birnbaum is azt nyilatkozza a BBC-nek, hogy Orbán túl hosszú ideje van a hatalomban, akkor jobb, ha az érintett elkezd összehúzódzkodni. Orbánt azonban nem ilyen fából faragták. Ő a Gyaloggalopp fekete lovagja. Ha már nincs se keze, se lába, még akkor is ugrál, küzd és győzni akar. Nincs pénz, elvtársak? Majd csinálunk, elvtársak! A státusztörvénnyel lényegében megszabadul(t) egy csomó kellemetlenkedő kockás inges tanártól, ezzel megspórolt egy csomó fizetést. Nem mellesleg előrelátóan nyert egy csomó buta gyereket, akik majd az ő választói lesznek, ha megnőnek. Mi több, az elkeseredett pedagógusokat az ellenzék EU-
képviselői ellen lehet hangolni, hiszen miattuk nem tudják fizetni a tanárok magasabb bérét.

Ja! Hogy nem is akarják?! Az egy egészen más kérdés. A hadsereg lefejezésével, 1800 hadfi elbocsátásával megintcsak spórolt pár milliárdot. Ezt fegyvervásárlások formájában oda lehet adni az az ellene fenekedő EU tagállamok fegyverlobbijának, akik majd visszafogják a kormányaikat. El lehet adni a szép helyen lévő kényelmes HM és BM üdülőket is a haveroknak. Ha kevesebb a katona, a finánc, a rendőr, akkor üdültetni sem kell őket államköltségen. A töméntelen EU pénzért felújított kastélyokra sincs semmi szüksége a zembereknek (értsd a kormánynak!). El lehet passzolni a csókosoknak. A CT és MRI készülékek elkobzása is “remek ötlet” hiszen több (ellenzéki!) fővárosi kerületi önkormányzatnak van ilyen (saját!) diagnosztikai felszerelése. A kerületek ezekkel csökkenteni tudják az állami ellátás kritikán aluli színvonalát, no meg a várólistákat. Az állami és kerületi egészségügyi ellátás hatékonyságának különbségét remekül ki lehet használni a közelgő választási kampányban. El kell tehát venni tőlük a drága gépeiket. Ámde senki ne gondolja, hogy ezáltal előbb kapja meg a rákos beteg az életmentő kezelést.

Frászt. Hiszen sem orvos, sem szakképzett személyzet nincsen az állami szektorban ezekhez a gépekhez. Viszont kevesebb közpénz áramlik ki a kasszából. Járulékos haszon, hogy a súlyos betegek előbb halnak meg, mint ahogyan a szükséges kezelést megkaphatnák. A Covidban elhunyt 50 ezer szépkorú polgártársunkon megspóroltak egy jelentékeny összegű nyugdíjkiadást. Igen ám, de itt van még az egyre inkább öregedő, mindenféle nyavalyájával orvosi ellátást igénylő Ratkó-népség. Csak úgy viszik a pénzt. Ritkítani kell őket. Intenzíven, de feltűnés nélkül… Az Euró bevezetését se tessék várni ettől a kormánytól! Csak gondoljunk bele! Mennyivel jobban hangzik az, hogy 2023-ban az átlagnyugdíj 177 230 forint, mint az, hogy 470 euró. Egy német vagy osztrák nyugdíjas könnyesre röhögné magát rajtunk. Az osztrák átlagnyugdíj 2022-ben 1 623 euró (602 000 forint) volt.A magyar átlagkereset 398 000 forint/hó (1072 Euró), az osztrák 5 797 Euró/hó (2 150 000 forint). forrás: https://www.averagesalarysurvey.com/hu/fizetes/ausztria ) Pedig – hisz tudjuk, mert megmondták – 2030-ra utolérjük Ausztriát. Ha Orbán marad, akkor egészen biztos vagyok abban, hogy egy másik országot kell majd utolérnünk. A nemzetközi összehasonlítások szerint a világ legszegényebb országa Burundi, ahol az egy főre jutó GDP nagyjából 308 dollár. Szerintem ez az az irány, amit az Orbán Viktor vezette kormány tartani képes.